Dirljivo je kako je Turudić ujedinio Skeju i Pupovca

Foto: Pixsell/Dusko Jaramaz/Patrik Macek

Djeluje kao jeftini vic, neka narodna anegdota. Našli se Pupovac, Prkačin i Skejo te uz mezu, pola litre crnog i litru mineralne idu raspravljati kako osigurati većinu Turudiću. Pupovac govori onim finim uglađenim školskim hrvatskim jezikom o kontinuitetu i stabilnosti, Prkačin ponekad prekine Pupovca grlato, narodski, a Skejo, s vremena na vrijeme ispali "stari hrvatski pozdrav".

Nažalost po Hrvatsku i hrvatske građane – u pitanju nije anegdota. Tri čovjeka, Milorad Pupovac, Ante Prkačin i Marko Skejo našli su se ovih dana u istom poslu – pomaganju Andreju Plenkovića da za novog glavnog državnog odvjetnika izabere Ivana Turudića.

Prisjetimo se malo te trojice.

Na mogu ni Prkačin ni Skejo bez 10. travnja

Godina je 2022., deseti travnja, zastupnik Ante Prkačin na obilježavanju godišnjice osnivanja IX. bojne HOS- a Rafael Vitez Boban govori: "Prije 81 godinu stvorena je NDH. Pa i da nema nas nasljednika, sinova i unuka tih hrvatskih vojnika koji su stvarali hrvatsku državu. Da je Hrvatska zemlja kako bog zapovijeda, govorilo bi se o tom povijesnom datumu. Govorilo bi se o ljubavi koju su Zagrepčani, Hrvati osjećali. Kažu 200.000 Zagrepčana je tada izašlo proslaviti uspostavu NDH. Da nema nas, to je povijesni značaj. Jesmo li mi u takvoj situaciji da ne smijemo o tome govoriti?"

Evo jučer i priopćenja Udruge XI. bojne HOS-a koje potpisuje Marko Skejo. Kažu, u priopćenju, među ostalim: "Boje se crvene sotone, boji se trenutačni predsjednik, boji se njegova komunistička i lopovska klika… i s pravom se boje jer znaju koliko su zla učinili, koliko je njihovog kriminala zataškano. Digli su se na zadnje noge svi crveni kriminalci kako bi spriječili da na čelo državnog odvjetništva dođe netko tko nije njihov." Dakle, izravna podrška Turudiću, s malo neuobičajenog mjesta. O stilu nećemo.

Prkačinov video iz Srba se nije svidio Pupovcu

Pojavio se Prkačin prošlog ljeta i u Srbu, objašnjavajući što se dogodilo tijekom tamošnjeg antifašističkog ustanka (sjetimo se – 27. srpnja smo nekada slavili Dan ustanka naroda Hrvatske), snimio je na tu temu dugačak Facebook video te među ostalim rekao: "Tada su četnici krenuli poklati sve hrvatsko!“

Čini se da se taj video nije svidio Pupovcu, koji je 27. srpnja 2023. kao predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) poručio da je antifašizam pod udarom revizionizma. A sada ide zanimljiv dio –  predsjednik SNV-a govorio je i o pokretačima ustanka naroda Like i Korduna, te je između ostalog rekao da nema iluziju da je moguće istinom promijeniti mišljenje onih koji tvrde da je u Srbu bio četnički ustanak. Čini se da se tu referencira upravo na – Prkačina.

Sada svi na istom poslu – pomaganju Plenkoviću

Prošlo je eto, pola godine, a onda su se Prkačin i Pupovac našli na istom poslu. Skejo nije zastupnik, pa eto može davati samo vanjsku podršku.

Uglavnom, uz HDZ, za Turudića su glasali Milorad Pupovac (SDSS), Dragana Jeckov (SDSS), Furio Radin (IDS), Predrag Štromar (HNS), Dario Hrebak (HSLS), Silvano Hrelja (Nezavisni), Hrvoje Zekanović (HDS), te Ante Prkačin (HRB). Još neki manje poznati, no popis imate.

>> Ovo su ljudi koji su podržali Turudića

Zanimljivo da su Novosti, novine i portal čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće oštro pisalo o Turudiću, tako objavljuju članak "Laž, besramna laž i stilistika“ gdje se u podnaslovu rezimira: "Unatoč tome što je razotkriveno da je sudac Turudić javno iznosio laži i da je bliskim ljudima odavao informacije iz kaznenih postupaka, Plenković je odlučio da to nije prepreka da ga se izabere za glavnog državnog odvjetnika.“

Članak koji potpisuje Ivica Đikić završava: "Što god bilo posrijedi, Plenković i njegovi saveznici poduzeli su otvoreno dušmanski čin protiv Republike Hrvatske i svih njezinih građana lišeni straha da će zbog toga biti kažnjeni na skorim izborima.“

Lijepo i žestoko – barem bi tako bilo da u članku Novosti, glasila Srpskog narodnog vijeća, nekim slučajem nisu zaboravili spomenuti da izbor Turudića ne samo da podržavaju već i za njega glasaju predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i zamjenica predsjednika Dragana Jeckov. Oni su upravo ti Plenkovićevi saveznici.

Plenković bolje složio pomirbu od Tuđmana

Dragi naš veliki i dragi vođo Andreje Plenkoviću, čini se da smo ponekad previše kritični prema tebi i tvojim vještinama. Spojio si Pupovca s Prkačinom i Skejom, ni Tuđman nije uspio takvu nacionalnu pomirbu napraviti. Divimo ti se. 

Čitateljima ostavljamo da sami zaključe kako si to uspio, koje li to specijalne moći imaš tako okupljati zastupnike oko svojih ideja? U čemu je tvoja snaga, drag vođo, koja okuplja te ljude oko tebe?

Ovakvim ulizivačkim ponašanjem Milorad Pupovac, čovjek koji uvijek diže ruku kada to HDZ-u odgovara, ne samo da ne štiti interese Srba u Hrvatskoj, već i dovodi do toga da pitanje trebaju li manjinski predstavnici u Saboru imati zajamčena mjesta postaje potpuno legitimno.

Pupovca bi ionako Plenković stavio na HDZ-ovu listu, rijetko je naći tako odanog prijatelja i kolegu. Milorad Pupovac je možda i najbolji i najodaniji kadar kojeg HDZ ima. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više