Disney prekinuo suradnju s najplaćenijom Youtube zvijezdom zbog antisemitskih "šala"

Foto: Facebook

NAKON što je otkriveno da je Felix Kjellberg, na Youtubeu poznat kao PewDiePie, objavio nekoliko videa s antisemitskim sadržajem na svom kanalu, Disney je raskinuo suradnju s njim.

Šveđanin Kjellberg. inače najpopularnija i najbolje plaćena Youtube zvijezda danas, objavio je čak devet videa s antisemitskim sadržajem ili nacističkog ikonografijom, javlja Forbes.

U jednom videu, Kjellberg je platio dvojici Indijaca da pred kamerom drže znak s natpisom "Smrt svim Židovima". U drugom video je muškarac odjeven u Isusa plaćen da drži natpis "Hitler nije napravio ništa loše".

Nosio Trumpovu kapu uz sliku Hitlera

Jedan od njegovih videa sadrži fotografiju Hitlera, dok on nosi kapu s poznatim sloganom "Učinite Ameriku ponovo velikom" iz predizborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, a više njih nacističke svastike. U videu iz 14. siječnja Kjellberg je pustio čak i himnu Hitlerove Nacističke stranke, a video iz 5. veljače uključuje nacistički pozdrav "Sieg Heil" kao voiceover.

Kjellberg je u međuvremenu uklonio tri od devet videa sa svog PewDiePie kanala. Google, roditeljska tvrtka Youtubea, prethodno je povukao oglase s barem jednog od ovih videa. Youtube, međutim, nije uklonio nijedan video, unatoč vlastitim pravilima prema kojima su zabranjena videa koja "promoviraju ili odobravaju nasilje protiv pojedinaca ili skupina na temelju rase, etničkog porijekla ili religije".

Ima 53 milijuna pretplatnika, lani zaradio 15 milijuna $

Kanal PewDiePie, koji stekao popularnost zbog videa u kojima Kjellberg igra videoigre uz "sočne" bezobrazne komentare, ima preko 53 milijuna pretplatnika i preko 14 milijardi pogleda, više nego itko drugi na Youtubeu. Kjellberg je lani zahvaljujući oglasima, prodaji suvenira i knjizi "Ova knjiga vas voli" zaradio 15 milijuna $.

No nakon što je Disney raskinuo suradnju s njime, zarada će mu ove godine zasigurno biti manja. Disney je, naime, za 675 milijuna $ kupio mrežu Youtube kanala zvanu Maker Studios, s kojom Kjellberg surađuje. Sada je ostao bez moćne medijske tvrtke koja mu je pružala podršku u financiranju, produkciji i marketingu.

Kjellberg: Ne podržavam govor mržnje, to je zafrkancija

"Iako je Felix stvorio sljedbu provokativnošću i nepristojnošću, očito je da je otišao predaleko u ovom slučaju te da su videa koja su iz toga proizišla neprilična. Maker Studios je donio odluku da okonča odnos s njim odsada nadalje", priopćila je glasnogovornica tvrtke.

Kjellberg je i sam reagirao na svom Tumblr profilu, gdje se među ostalim osvrnuo i na činjenicu da ga neonacističke stranice poput Daily Stormera podržavaju. "Ni na koji način ne podržavam stavove mržnje. O sadržaju koji stvaram razmišljam kao o zabavi, ne kao o mjestu za ikakav ozbiljan politički komentar."

U ranijem videu na Youtubeu, također se ogradio od govora mržnje. "Mislim da postoji razlika između šale i stvarnog 'Kvragu, smrt svim Židovima'". Ipak, ni tada, kao ni sada nije se ispričao zbog uvredljivih poruka.

Pročitajte više