Divjak: Za prolaz hrvatskog na maturi neće trebati pozitivna ocjena iz eseja

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

MINISTRICA Divjak danas je potvrdila kako maturanti ubuduće neće morati dobiti pozitivnu ocjenu i iz eseja i iz testa da bi prošli hrvatski jezik na državnoj maturi.

Naime, kako javlja HRT, preko 1.000 predanih praznih papira eseja na ljetnom roku bilo zvono za uzbunu u Ministarstvu.

Esej se neće posebno ocjenjivati

Dodaju kako je to automatski značilo i pad ljetnog roka mature te kako je ministrica potom prelomila kako će esej postati sastavni dio ispita iz hrvatskog jezika.

Tako za esej neće biti posebnog praga prolaznosti, odnosno, maturanti više neće morati dobiti pozitivnu ocjenu i iz eseja i iz testa da bi prošli hrvatski jezik.

Divjak je poručila da je dobro da esej bude poseban, izdvojeni dio, jer nema pouzdanog instrumenta kojim se on ocjenjuje. Napomenula je i da je mala vjerojatnost da netko preda prazan papir i prođe hrvatski jezik.

HRT javlja i kako se očekuju velike izmjene te kako će potpuno redizajnirana matura biti održana 2021. godine. Bit će to probna matura, a razmatra se i da se održi online. 

Boras kritizirao državnu maturu

Rektor Boras je pak nedavno poručio kako su na rektorskom zboru razgovarali o državnoj maturi. 

“Bome smo ozbiljno razgovarali treba li rezultate državne mature zbog manipulacija prihvatiti kao ulaz na pojedine fakultete, kazao je.

Divjak mu pak odgovara kako nema riječi ni o kakvim manipulacijama, a posebno da se matura ne bi priznavala pri upisu na fakultete.

“Državna matura je osigurala ulaz na visoka učilišta na temelju jednakih kriterija za sve i to je dobar antikorupcijski alat”, kazala je Divjak i dodala da su sve ideje dobrodošle, bolje nego - kritike bez pokrića
 

Pročitajte više