Divljaci iz Kaštela idu u pritvor na mjesec dana, plakali su pred sucem

Screenshot: Index

SUDAC istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor za dvojicu osumnjičenih napadača, 19-godišnjeg B. K. i 17-godišnjaka, na maloljetnika u Kaštelima. Policija je danas objavila da su privedeni zbog iznude i neovlaštenog prometa drogama.

Stariji mladić priznao je sve za što ga se tereti te mu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela dok se mlađi nasilnik branio šutnjom pa je iza rešetaka na Bilicama završio i zbog opasnosti od ponavljanja djela, ali i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ometati istragu, javlja Slobodna Dalmacija.

Isti medij doznaje da su se obojica rasplakala i na ispitivanju u Općinskom državnom odvjetništvu, ali i pred sucem istrage. Sudac im je, piše Slobodna, poručio da su u protekla dva dana postali poznati u cijeloj zemlji, ali ne po dobrome te da dobro razmisle o onome što su učinili.

Kako je sve krenulo?

Podsjetimo, policija je jučer, nakon što se po društvenim mrežama i medijima proširila snimka nasilja nad maloljetnim mladićem u Kaštelima, privela dvojicu osumnjičenih.

Riječ je o snimci na kojoj više mladića maltretira jednog mlađeg muškarca. Mladića, među ostalim, udaraju šakama, nogom i koljenom u glavu. Na snimci se nalazi više mladića. Dvojica ga udaraju, a ostali gledaju i/ili snimaju cijeli događaj.

Danas su o napadu progovorili pretučeni mladić i njegov otac.

Pretučeni mladić rekao je kako nije pružao nikakav otpor napadačima. Rekao je kako bi izdržao i da je bilo još gore.

"Nisam pružao nikakav otpor, računao sam da neće biti teških tjelesnih ozljeda, a i da je bila ta teška tjelesna ozljeda, izdržao bih", rekla je žrtva napada kratko za RTL Danas.

Njegov je otac ispričao kako ga je snimka zgrozila. 

Otac mladića: Kad sam vidio snimku, zgrozio sam se

"Kad sam vidio snimku, zgrozio sam se. Kad su ga udarili u trbuh i šakom u glavu, on je odmah pao. Pa se onda uspio ustati, zatim su ga i drugi put isto. Dalje ne znam što je bilo", kazao je mladićev otac koji snimku nije mogao ni gledati do kraja. 

Tražili ga 2000 kuna za navodni dug

Splitska policija ranije je izvijestila da su maloljetnik i 19-godišnjak, 22. kolovoza na području Kaštel Štafilića od oštećnog 19-godišnjaka tražili dvije tisuće kuna, a tijekom događaja fizički su ga napali udarajući ga po tijelu i glavi.

Kako bi podmirio navodni dug 19-godišnjak je idućeg dana maloljetniku predao i motor, koji mu je on vratio navodeći kako više nema dugova. 

Napadnuti mladić nije zatražio liječničku pomoć, navodi se u ponedjeljak u priopćenju policije.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je i da su osumnjičeni u više navrata oštećenom prodavali marihuanu. 

Što se vidi na snimci?

Snimka je nastala navodno 22. kolovoza.

"Kad će pare onda?" čuje se na početku snimke. Potom je uslijedio prvi udarac.

Zatim se čuje avion u pozadini pa nije jasno što pričaju. Mladić se pokušava obraniti rukama, drži ih u obrambenom položaju.

"Spusti ruke", kaže mu jedan napadač, a onda ga udara koljenom u glavu.

Traže da im donese 2000 kuna

"Spusti ruke kad sa mnom pričaš. Ovdje stani", govori drugi, dugokosi mladić.

"Spusti ruke", viče.

Onda ga je nokautirao šakom u glavu.

Na kraju mu, dok je mladić na podu, daju dva dana da im donese 2000 kuna. Na snimci se također čuje da je subota.

"Dajte mi bar neki rok", moli mladić.

"Imaš dva dana. Ili ću te ja ovdje gasit pleskama", govori jedan od prisutnih. Na kraju ga je jedan od mladića još nekoliko puta udario. Tu se snimka prekida.

Nasilje u Kaštelima osudili su brojni građani, među njima gradonačelnik Kaštela i političar Miro Bulj, ali i mnogi sportaši koji su odlučili dati potporu napadnutom mladiću.

Kaštelski Kick boks klub izbacio je 19-godišnjaka iz kluba jer je prilikom napada na žrtvu koristio udarce iz tog sporta.

Pročitajte više