Jako je malo falilo da se nikad ne sazna što se dogodilo na Platku

ISTRENIRANE borce koji su u nedjelju navečer na Platku brutalno napali ljude nakon što su na skijalištu driftali BMW-om pa im je auto ostao zaglavljen policija je pustila na slobodu, a slučaj zasad tretira kao prekršaj. U napadu su pretučena dva HGSS-ovca i jedna djevojka. 

Kako je objavila policija, tučnjava između više osoba dogodila se oko 20 sati na skijaškoj stazi, i to zbog kretanja osobnog vozila po toj stazi. Naime, 21-godišnji hrvatski državljanin se nepropisno kretao osobnim vozilom marke BMW po stazi, uslijed čega je vozilo propalo u snijeg, te je potom zatražio pomoć od 43-godišnjeg djelatnika zimske službe da ga odveze sa staze. 

 

HGSS-ovac je rekao da to ne može učiniti, na što su ga 21-godišnjak i još dvojica iz auta prvo verbalno, a potom i fizički napala. Policija navodi kako su u nastavku tučnjave sudjelovale i druge osobe te da je pritom troje hrvatskih državljana ozlijeđeno pa su zatražili liječničku pomoć u KBC-u Rijeka.

Snimka cjelokupnog događaja postoji i traje 20-ak minuta te je policija koristi za svoju istragu, objavio je danas Novi list.

Jedan od napadača je bivši reprezentativac, otac mu je HDZ-ovac iz Hrvatskih šuma

Index je prvi objavio da su napadači Luka Tiriel Abramović, Matej Krunić i Lovro Pavelić. Njih su policajci zatekli na licu mjesta nakon napada i uhitili. No ubrzo su pušteni. BMW je, kako doznaje Index, vozio Lovro Pavelić. BMW je u njegovom vlasništvu. O njemu nema javno dostupnih informacija. 

Ime Mateja Krunića se spominjalo vezano uz borilačke sportove. 

Treći među uhićenima pa puštenima je i najpoznatiji u javnosti. Luka Tiriel Abramović se ranije spominjao kao mladi hrvatski skijaški reprezentativac. Skijao je i za Tursku, čije je državljanstvo očito dobio uz hrvatsko. Poslije se potpuno prebacio na MMA i bio član Borilačkog kluba Dynamite, no njegov trener Mladen Kujundžić danas je poručio da je Abramović izbačen iz kluba zbog napada na Platku. Abramovićev čin nazvao je sramotnim.

Otac Luke Tiriela Abramovića je utjecajni lokalni HDZ-ovac i šef u Hrvatskim šumama.

>> Ovo je otac MMA napadača iz BMW-a. HDZ-ovac, uhljeb/šef u Hrvatskim šumama

Važna pitanja o policijskom postupanju

No zasad ima još nekoliko važnih nepoznanica koje dovode u pitanje postupanje u cijelom slučaju. Zasad nije jasno kako je moguće da se gotovo puna tri dana od napada i dalje čekaju kvalifikacije ozljeda te da se zbog toga napadači nalaze na slobodi, tek s prekršajnim prijavama za drsko ponašanje. Uz to, divljanje BMW-om na Platku uopće nije sankcionirano, nego je sve tretirano kao "komunalni prekršaj" jer je auto ostao parkiran (odnosno zaglavljen) na skijalištu. 

Povrh svega, nije jasno zašto se policija oglasila tek u srijedu, premda se sve događalo u nedjelju navečer. Nije jasno ni kako su policija i bolnica ozljede karakterizirale kao lakše ako svjedoci spominju da je član HGSS-a izgubio svijest, muškarac koji mu je pomogao ima slomljenu ruku, a navodno je i napadnuta žena imala krvarenje u plućima.

1. Zašto je policija o slučaju izvijestila puna tri dana kasnije i nije obavijestila DORH?

Policija se oglasila tek jutros, puna dva radna dana nakon divljačkog napada. Iz policijskog priopćenja to nije sasvim jasno, no doznalo se da su trojica napadača na slobodi. Kako su nam potvrdili iz riječkog Općinskog državnog odvjetništva, za slučaj su saznali iz medija. 

"Možemo potvrditi da Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci od policije nije zaprimilo ni kaznenu prijavu ni obavijest o tom događaju. Nastavno na današnje priopćenje Policijske uprave primorsko-goranske u kojem se navodi da je u tijeku kriminalističko istraživanje nakon kojeg će biti podnesene odgovarajuće prijave, ovo državno odvjetništvo će po primitku prijava poduzeti sve radnje iz svoje nadležnosti", rekla je za Index glasnogovornica i zamjenica ODO-a Rijeka Sanja Šimac.

"To bi po meni bilo apsolutno pogrešno i mislim da je policija tu apsolutno morala kontaktirati nadležno državno odvjetništvo koje onda donosi odluku kako će to kvalificirati", rekao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković u razgovoru za Index.

Policija u slučajevima da netko viče ili mokri na ulici neće kontaktirati DORH, ali u slučaju fizičkog sukoba, ozljeda ili značajnijeg događaja policija ih u pravilu kontaktira, kaže Pavasović Visković.

Policija je tek danas, nakon što su mediji počeli pisati o slučaju, pozvala pročelnika riječkog HGSS-a Marka Andrića kako bi dao izjavu.

2. Bolnica i policija kažu da se radi o lakšim ozljedama. Svjedoci govore o slomljenoj ruci i krvarenju u plućima

Pročelnik HGSS-a Marko Andrić je svjedočio napadu. Istrčao je iz kafića i pokušao obraniti prijatelja. Kaže da prvi udarac nije vidio, ali da je nakon drugog njegov kolega pao. 

 

"Nakon što je pao taj drugi put, pokušao se pridići u sjedeći položaj i pri tome mu je jedan od njih s leđa zadao brutalan udarac u glavu, to je izgledalo jako ružno. Mi smo mu izvadili jezik i okrenuli ga na bok, sve ono za što smo obučeni, mobilizirali smo ga, pružili mu kisik. Ja sam se udaljio i tražio pomoć i da me se spoji na policiju", ispričao je.

"Oni su htjeli ubiti tog čovjeka", rekao je za Dnevnik.hr muškarac koji je sa svojom partnericom spasio članove HGSS-a. Kaže da su ga MMA borci cipelarili. Tučnjava je trajala punih dvadeset minuta, kaže. Braneći članove HGSS-a, završio je sa slomljenom rukom.

Napali su i njegovu partnericu, ženu u kasnim četrdesetim godinama, i čak je četiri puta udarili. Njoj su, kaže muškarac, nakon drugog liječničkog pregleda utvrdili unutarnje krvarenje u plućima. 

"Pogledao sam snimku nadzorne kamere koja je sve zabilježila. Plakao sam dok sam to gledao", kaže.

Glasnogovornica Svemirka Miočić iz PU primorsko-goranske danas je rekla da nemaju saznanja da je riječ o težim ozljedama po kojima bi netko od počinitelja trebao ostati u pritvoru.

Liječnica iz KBC-a Rijeka Ana Mišković rekla da je napadnuti član HGSS-a pušten iz bolnice, dok je muškarac koji mu je pokušao pomoći zadobio prijelom ruke. Kaže da su svi napadnuti zadobili lakše tjelesne ozljede.

"Primljeno je troje pacijenata, jedan gospodin dovezen je vozilom Hitne pomoći zbog ozljeda zadobivenih u tučnjavi. Zadobio je nekoliko udaraca u glavu, CT nije pokazao nikakvih lezija, on je promatran, pregledan od strane naše neurokirurške službe, te je pušten kući dobrog općeg stanja. Drugi ozlijeđeni zadobio je prijelom ruke i otpušten je kući, a gospođa je pregledana radi udaraca u područje donje čeljusti i prsne kosti", rekla je Mišković.

Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, pojasnio je zašto su napadnutim osobama, kada su bile na hitnom prijemu, ipak ustanovljene lakše tjelesne ozljede. "Nije se radilo o frakturi, već o pomaku jedne koščice u šaci. Kolege su kost vratile na mjesto", rekao je Ružić te napomenuo da se ozljeda prati i ako dođe do pogoršanja, postoji mogućnost da se ozljeda iz lakše - prekvalificira u težu.

3. Zašto su napadači na slobodi? Prijavljeni su samo za drsko ponašanje

Budući da se radilo o praktički ničim izazvanom napadu u kojem je sve troje napadnutih završilo u bolnici, postavlja se pitanje kako je moguće da su napadači na slobodi.

Iz policije smo neslužbeno doznali da se čeka kvalifikacija ozljeda kako bi se utvrdilo hoće li i za kakvo kazneno djelo biti prijavljena trojica istreniranih boraca koja su tukla HGSS-ovce i ženu na Platku. U međuvremenu su dobili tek prekršajne prijave za drsko ponašanje.

Iz policije kažu kako u ovom slučaju nije bilo ranijeg planiranja te da je to, uz to što se čekaju kvalifikacije ozljeda koje određuju težinu djela, razlog što su napadači na slobodi. Kako nam govore izvori iz policije, za kvalifikaciju napada kaznenim djelom potrebno je ili prethodno planiranje ili posljedice u vidu teških tjelesnih ozljeda. 

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković kaže da se slučajevi u kojima nema teške tjelesne ozljede uglavnom tretiraju kao prekršaj, ali to ovisi i o Državnom odvjetništvu.

"Teško mi je govoriti o nečemu s čime nisam u detalje upoznat, bez uvida u spis, međutim, očito je procjena policije da se ne radi o kaznenom djelu. Ako nemate tešku kaznenu ozljedu, tada to policija u pravilu tretira kao prekršaj. Moglo bi se eventualno razmatrati tešku tjelesnu ozljedu u pokušaju ako je upotrebljena sila koja u pravilu uzrokuje i teže ozljede. Tada bi bilo razumno da se i to razmotri", rekao je Pavasović Visković.

Kako će neko djelo bi kvalificirano, policija uglavnom odlučuje u dogovoru s Državnim odvjetništvom.

"U načelu bi policija, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, trebala odlučiti o čemu se tu radi, kako će kvalificirati i kako će postupati u daljnjem tijeku postupka, hoće li ići s prekršajnom ili kaznenom prijavom", kaže Pavasović Visković.

Napadači su trenirani MMA borci, ali to ne utječe na kvalifikaciju djela. "To eventualno može utjecati na visinu kazne", kaže Pavasović Visković.

4. Divljanje po skijaškoj stazi je komunalni prekršaj?

Kako doznajemo, divljanje BMW-om na Platku uopće nije sankcionirano, nego je sve tretirano kao "komunalni prekršaj" jer je auto ostao parkiran (odnosno zaglavljen) na skijalištu. 

Trojica mladića ušla su BMW-om na podnožje staze Radeševa na Platku i, prema riječima svjedoka, "driftala" po snijegu. To je način kretanja automobila u kojem se silom zanosi i bočno proklizava kotačima uzrokujući njegovo polukružno okretanje.

Direktor Goranskoga sportskog centra Alen Udovič je na pitanje može li se spriječiti ulazak automobilom na staze odgovorio da bi organiziranje zaštitarske službe 24 sata na dan bilo preskupo. Također, rekao je za Hinu, ne mogu se postaviti ni rampe na pristupne ceste do staza jer se njima kreću radni strojevi kojima se mora omogućiti slobodno kretanje.

Svako kretanje automobilom po uređenim stazama i podnožju skijališta uzrokuje dodatne radove na njihovu održavanju. "Problem je i moguća opasnost od naleta na osobe ili oštećenja opreme jer su vozači tih automobila često pod utjecajem alkohola ili opijata", istaknuo je Udovič i dodao da je BMW jučer uklonjen s Radeševa te da je Goranski sportski centar tu uslugu naplatio 265 eura.

Udovič je rekao kako je policiju i druge službe pitao može li se to spriječiti, na što je dobio odgovor da se može reagirati tek ako se dogodi nesreća.

Policijsku upravu primorsko-goransku pitali smo o svim ovim pitanjima. Pitali smo ih jesu li alkotestirali napadače, gdje je zapelo s kvalifikacijama ozljeda žrtava napada, radi li se na kaznenim prijavama napadača, hoće li ponovno biti uhićeni te zašto je policija u javnost s informacijama o napadu izašla tek danas. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo. 

Pročitajte više