Divlje svinje upale na groblje kod Rijeke, oštetile više grobova

U NOĆI sa subote na nedjelju divlje svinje su upale na mjesno groblje u naselju Križišće kod Kraljevice i oskvrnule niz uređenih grobova. Križišće se nalazi nadomak šume u kojoj divlje svinje obitavaju, piše Novi list.

Čest su problem mještanima, izlaze na prometnice kojima prometuju vozila i pješaci, a ovo im nije prvi ulazak na groblje.

"Svega desetak grobova ostalo netaknuto"

"Ušli su na groblje i prošli tjedan, ali tad smo imali sreće jer nisu napravili štetu. No sinoć su upali na groblje i opustošili ga na način da je svega desetak grobova ostalo netaknuto, a sve druge su uneredili. Groblje nema posebnu ogradu, nego zid koji divlje svinje lako svladaju. Nije ugodan prizor vidjeti uništeno groblje jer meni je ono svetinja. Mislim da vlasti moraju riješiti taj problem što prije", govori mještanka Anka.

Divlje svinje su sve češći "stanovnici" naselja u sastavu Kraljevice. Mještani kažu da ulaze u dvorišta, vrtove i voćnjake, plaše ljude i djecu.

"Skoro svaki dan ih viđam po mjestu"

Lovačka društva moraju poštovati pravila odstrela jer će u protivnom riskirati kaznu i oduzimanje dozvole. Iako je vlast upoznata s tim problemom, on ostaje neriješen.

"Skoro svaki dan ih viđam po mjestu. Predvečer se spuštaju iz šume i počnu problemi. Dolaze do kuća, već su mi uništili smokvu, jabuku i krušku. Budući da hodaju po cesti, može doći do prometnih nesreća. Prijatelj iz lovačkog društva mi je rekao da su njima ruke vezane jer nakon što ispune kvotu koju propisuju pravila o odstrelu divljači, ne smiju više dirati divlje svinje jer riskiraju oduzimanje oružja i dozvole te novčanu kaznu. Apeliram na gradonačelnika da krene s rješavanjem ovog problema", kaže Anka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više