Dizajneri složni: HRT je pokrao BBC, i to loše

S OBZIROM na HRT-ovu "posudbu" dizajna internet stranice BBC-ja, odlučili smo istražiti što se u Hrvatskoj, na području web dizajna, smatra plagijatom.

> HRT-ova nova web stranica besramni plagijat bbc.co.uk

> Hašim Bahtijari: Pitat ću na Vijeću koliko je novaca utrošeno na izradu novih stranica HRT-a

Vanja Bertalan, vlasnik agencije web.Burza, rekao je kako je i sam vidio HRT-ovu "posudbu". "To je gotovo direktan rip-off, i vizualni i funkcionalni. Često se takve krađe događaju na manjim i slabo poznatim web stranicama, no ovo je prvi put da se netko od poznatijih odlučio na tako nešto. Smatram kako je ovo vrlo loš potez nacionalne televizije", rekao nam je Bertalan.

Kad smo ga upitali je li ikad čuo za Juricu Železnjaka i Aleksa Aćimovića te tvrtku Kumulus d.o.o., "autore" HRT-ove nove internetske stranice, Bertalan je rekao kako je po prvi put za njih čuo jučer, kad je i osvanula plagirana HRT-ova stranica.

"Plagijat je sve ono što je sličnije od 40 posto"

Ratko Jagodić, poznati web i grafički dizajner, inače vlasnik tvrtke Kiosk Studio, u razgovoru za Index je pojasnio kako je "po nekim zakonskim pravilima koja su na snazi u inozemstvu, a koja su preuzeta i kod nas, dozvoljena sličnost do 40 posto". "To je granica - ako je slično 40 posto, onda je to kopija", rekao je.

Ipak, ono što Hrvati nisu preuzeli iz inozemstva je mogućnost tužbe. Naime, u Hrvatskoj čak ne postoji ni tim stručnjaka koji bi procjenjivali u kojoj je mjeri prekopiran tuđi dizajn, a još jedan od problema je i u tome što svaku web stranicu treba prijaviti Zavodu za patente. "Kod nas nitko nikad ne odgovara ni za što i teško je da će biti tuženi. Vani je drugačije - kradljivca dizajna možete tužiti direktno", objasnio je Jagodić.

I sam se u svom poslu često susretao s takvim "posudbama" dizajna te su ga znali nazvati iz inozemstva i reći mu kako je netko "posudio" neke njegove ideje. Kroz smijeh je dodao da je onaj tko tako nešto prvi dojavi najčešće konkurencija.

Hrvatska sklonost "posudbama" vidljiva je na brojnim područjima - od glazbe, preko mode pa do medija. Jagodić je rekao kako je, kad je riječ o internetskim stranicama, takva krađa najlakša i najbrže uklonjiva. "Tu nema materijalnih dokaza. Uzmu nešto, otkrije se, ukradeno nestane i pojavi se novo - cijela web stranica se može maknuti u minuti", izjavio je.

Osvrćući se na navod glasnogovornika HRT-a Janoša Roemera o tome da su dizajneri HRT-ove stranice "posudbu" dogovorili s dizajnerima BBC-jeve, Jagodić je rekao kako su, i u slučaju da je posudba dogovorena, trebali biti potpisani stvarni autori. Za dvojac Železnjak - Aćimović te tvrtku Kumulus d.o.o. ni on nikad nije čuo.

"HRT-ova stranica je kopija BBC-ja, i to loša"

Mladen Runkas, direktor kreativnog odjela Večernjeg lista, rekao je kako je "na prvi pogled vidio kako je HRT-ova stranica u potpunosti preuzeta s BBC-ja".

"Jedno je kad netko želi koristiti istu boju kojom se koristi netko drugi, no ovo je korištenje istih boxeva, poveznica, svega. HRT-ova stranica je kopija BBC-ja, i to loša", ocijenio je Runkas, dodajući kako, što se njega tiče, ne bi trebale biti dozvoljene nikakve posudbe dizajna, a kamo li, ranije spomenutih, 40 posto.

Kao što je bilo i za očekivati, za nove zvijezde hrvatske dizajnerske scene, Železnjaka i Aćimovića, ni on nije čuo. U dizajnerskim krugovima je jednako tako nepoznata i tvrtka Kumulus d.o.o.

I.M.

Pročitajte više