Đakićev sin o odrubljenoj glavi Srbina: "Htio sam se našaliti, neće se ponoviti"

Foto: Facebook

NA OPĆINSKOM sudu u Virovitici u 11 sati počelo je ročište u postupku protiv Ivana Đakića, sina HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića, optuženog zbog pozivanja na mržnju i zbog prijetnji RTL-ovom novinaru Ivanu Žadi. 

Đakić: Ne poznajem Žadu niti sam mu prijetio, branio sam oca

Na sudu u Virovitici puštena je snimka Đakićeva davanja iskaza.

Đakić je negirao da poznaje Žadu, kao i da mu je prijetio. Istaknuo je kako je štitio oca od optužbi, a da su to novinari krivo shvatili, javlja RTL.

"Ja osobno Ivana Žadu ne poznajem. Vidio sam što piše na Fejsu o mom ocu, vrijeđao ga je. Prijetnji nikakvih nije bilo. Ja njega nisam nikad upoznao ni vidio. Ja sam samo rekao da to što piše nije istina... i da će ga tužiti", rekao je Đakić i nastavio:

"Nije to bila prijetnja, volim svog oca. Riječi za koje me optužuju nisu moje."

Đakić: Žao mi je, samo sam htio biti šaljiv

Što se tiče skandalozne čestitke povodom pravoslavnog Božića, Đakić je u svom iskazu rekao da mu je žao što se to uopće dogodilo. Istaknuo je kako  mu nije bila namjera pozivati na mržnju i nasilje.

"To je čin moje brzopletosti. Ja sam to napravio jer sam htio nasmijati ljude, našaliti se, a kad sam shvatio što sam napravio, već je bilo prekasno. Pobrisat ću svoj Facebook profil jer ne želim da me stalno netko prati. Neću to više nikad napraviti. I stvarno mi je žao. Ne poričem ništa. Ja sam to objavio. Žao mi je i spreman sam odgovarati za to kazneno djelo", rekao je Đakić dodajući da je fotografiju iz Drugog svjetskog rata na kojoj ustaša drži odrubljenu ljudsku glavu s četničkom kapom pronašao na Googleu te da je na njegovom profilu stajala 10 minuta.

Tužiteljstvo: Dokazano je kazneno djelo, tražimo zabranu uporabe interneta

U završnim riječima tužiteljstvo je kazalo kako smatra da je dokazano kazneno djelo prijetnje novinaru Žadi, što se vidi iz iskaza svjedoka. Tužiteljica je kazala i da je sam Žada osjećao nesigurnost i strah zbog svega što je doživio, pogotovo zbog prijetnji. 

Iako je Đakić u svojoj obrani kazao da mu nije bila namjera vrijeđati pripadnike srpske nacionalnosti, već se htio našaliti, tužiteljica to smatra neprihvatljivim, pogotovo ako se pogledaju izlistane fotografije u njegovom mobitelu i Facebooku. Istaknula je kako je vidljivo da Đakić ima fotografije osobe s oznakama totalitarističkog režima. Predložila je sigurnosnu mjeru zabrane korištenja interneta.

Žada: Nikad nisam razgovarao s Đakićem

Ivan Žada se obratio sudu i poručio: "Ja s gospodinom Đakićem nikad nisam razgovarao. Imali smo dva susreta. Nikad nisam poželio raditi u informativnom centru niti sam od njega tražio bilo što. Ivan Đakić me samo želi diskreditirati svojim tvrdnjama."

Osvrnuo se i na tvrdnje Đakića da nikad nije imao probleme sa zakonom i poručio kako Đakić na ruci ima nacističku tetovažu koja se sad ne vidi jer mu je ruka na tom dijelu zamotana.

Traži da ga se oslobodi optužbi

Sudu se obratio i Đakićev odvjetnik

"To nije bilo kazneno djelo prijetnje. Moj klijent je poručio da neće šutjeti jer se pišu gadosti o njegovom ocu. Ne prijeti, već poručuje da neće šutjeti."

Što se tiče objave na Facebooku za pravoslavni Božić, rekao je da je njegov klijent svjestan da je to bilo neprimjereno i ružno te da je doživio javnu osudu, ali isto tako da nije htio poticati na nasilje i mržnju. Odvjetnik je ponovio da je njegov klijent ustvrdio da se samo htio našaliti te je predložio da ga se oslobodi krivnje, prenosi RTL. 

Podsjetimo, Ivan Đakić je u siječnju, na pravoslavni Božić, na svom Facebook profilu objavio fotografiju iz Drugog svjetskog rata na kojoj ustaša drži odrubljenu ljudsku glavu s četničkom kapom uz objavu: "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić", napisao je, zbog čega mu se sada sudi.

Pročitajte više