Đakovo: susret predstavnika crkvenog i političkog života

U povodu svetkovine sv. Josipa, zaštitnika Hrvatskog sabora, Đakovačka i srijemska biskupija priredila je danas u Đakovu, u zgradi Teologije, drugi susret predstavnika crkvenog i političkog života na području te biskupije, a tema je bila opće dobro, napose dobrobit i interes Slavonije. L

Đakovačka i srijemska biskupija, naime, prošle je godine počela poludnevne susrete političara i crkvenih predstavnika kako bi se bolje upoznali, razumjeli i razvijali kulturu dijaloga. Tim se susretima, kako je rečeno, želi pokazati da predstavnicima svjetovne i crkvene vlasti zajedničko poslanje treba biti opće dobro čovjeka.

Susretu su osim dijecezanskog i pomoćnog biskupa Marina Srakića i Đuru Hranića, te druge biskupijske predstavnike nazočili predstavnici HDZ-a, SDP-a, HNS-a, HSS-a, DC-a, te drugi djelatnici političkoga i stranačkog života s tog područja.

Dr. Vladimir Dugalić, profesor na đakovačkoj Teologiji, u uvodu je govorio o temi "Pojam općeg dobra u kršćanskoj tradiciji", a zatim su predstavnici političkih stranaka upozorili da za opće dobro i dobro pojedinca treba omogućiti pravo na rad, pravnu, zdravstvenu i obrazovnu sigurnost, ravnomjeran razvoj svih hrvatskih područja, smanjiti nezaposlenost te uspostaviti snošljivost, međugeneracijsku solidarnost i kulturu dijaloga.

Susret s pedesetak sudionika završio je biskup Marin Srakić riječima. "Političarima, bez obzira kojoj stranci pripadali, povjerena je briga o općem dobru i dobru pojedinca. Obvezuje ih na to povjerenje građana koji ih, kad im završi mandat, neće pamtiti po riječima nego po djelima." Biskup je pozvao slavonske saborske zastupnike da u Hrvatskom saboru lobiraju za Slavoniju, no ne, dodao je, netransparentno, nego istinski.

(Hina) xsž ymć

Pročitajte više