Đakovo - U Hrvatskoj 2700 konjogojaca

Voditelj Odjela za uzgoj, razvoj i selekciju u konjogojstvu pri Hrvatskom stočarskom centru (HSC) Mato Čačić, predstavljajući danas u Đakovu godišnje izvješće o rezultatima uzgojnoselekcijskog rada u konjogojstvu u 2003. godini, izjavio je kako se broj uzgajivača konja, obuhvaćenih selekcijskim praćenjem, stalno povećava te da je lani u Hrvatskoj bilo 2700 konjogojaca najmanje u Ličkosenjskoj, a najviše u Sisačkomoslavačkoj županiji.

Organizator stručnog skupa - Hrvatski stočarski centar (HSC) okupio je u Đakovu brojne privatne uzgajivače, predstavnike konjogojskih udruga i ergela iz čitave Hrvatske.

Kako je rekao Mato Čačić, približavanje ulaska Hrvatske u EU zahtijeva nužnu reformu poljoprivredne proizvodnje koja postavlja nove zahtjeve u svim granama stočarstva pa tako i u konjogojstvu, u kojemu EU vidi velike mogućnosti i to u uzgoju konja za sportsko-rekreacijske svrhe ili za mesnu industriju.

Po riječima ravnatelja HSC-a Krešimira Kuterovca, namjera je struke da se domaće konjogojstvo razvija u dva smjera - sportsko-rekreacijsko-turističkom i za mesnu industriju.

"Naše konjogojstvo je prestankom korištenja konja u tradicionalne svrhe - za rad na polju i vuču, pretrpjelo velik pad broja grla pa je želja struke da se ono u traženju nove namjene preorijentira na sportsko-rekreacijsko-turističke programe te mesnu industriju. Sve te namjene imaju ekonomsko pokriće jer konji zasigurno donose dohodak", rekao je Kuterovac.

Danas izrečene primjedbe i prijedlozi konjogojaca za daljni uzgojno-selekcijski razvoj domaćega konjogojstva bit će proslijeđeni Ministarstvu poljoprivrede.

(Hina) xsžup yvkn

Pročitajte više