đakovo: završena pokladna priredba ´đakovački bušari´

Velikom pokladnom povorkom u kojoj je bilo oko dvije tisuće ljudi iz Slavonije i Baranje danas je u Đakovu završena 9. pokladna manifestacija ´Đakovački bušari´, koja je ove godine trajala osam dana.

Pokladnu povorku vodio je bušarski čavo, koji je pred zgradom Gradskoga poglavarstva od gradonačelnika Zorana Vinkovića preuzeo ključeve Grada i proglasio privremenu bušarsku republiku. Nakon toga gradskim je središtem prošla vesela maskirana družina čiji su sudionici imali starinske maske, poput baranjskih buša, ali i mnogobrojne suvremene, poput genetički preinačenog povrća, kloniranih prija, liječnika u štrajku i sličnih.

Đakovačkoj pokladnoj povorci u karnevalskom su se veselju pridružili i mnogobrojni gosti iz ostalih krajeva Hrvatske, među kojima su bili i Samoborci. Povorku je sa zanimanjem pratilo oko 10 tisuća gledatelja. Nakon što su prošli gradskim ulicama, bušari su se krenuli prema velikome pokladnom šatoru, gdje su organizatori ´Đakovačkih bušara´ - Đakovo i gradska Turistička zajednica priredili izbor najljepših maski u deset kategorija.

Pročitajte više