Djeca iz Konga koja su u središtu priče u Zambiji moraju ostati hrvatski državljani

Foto: Profimedia

HAPŠENJE osmero hrvatskih državljana u Zambiji pod optužbom za trgovanje djecom iz Demokratske Republike Kongo, koju su zapravo htjeli posvojiti, već je danima tema u domaćim medijima. 

>> Hrvati u Zambiji pronašli 16 jamaca, uskoro izlaze iz pritvora

No ne treba zaboraviti da se u ovoj priči odlučuje o sudbini dvanaest, a ne osam hrvatskih državljana jer državljanstvo Republike Hrvatske ima i četvero djece iz DR-a Kongo, koja se sada nalaze na nekoj nepoznatoj lokaciji u Zambiji. 

Rasplet slučaja ne smije ići na teret četvero djece iz Konga

Budućnost te djece djelomice ovisi o ishodu sudskog procesa njihovim nesuđenim posvojiteljima iz Hrvatske, no za njih je možda podjednako važna i odluka Europskog suda u Luksemburgu iz 2010. godine. Prema njoj, posve je moguće, pa i poželjno, da to četvero djece iz DR-a Kongo zadrži hrvatsko državljanstvo neovisno o tome što će odlučiti zambijski sud.

Ako su hrvatski sudovi u Zlataru i Varaždinu pogriješili u slučaju posvajanja četvero djece iz DR-a Kongo - a moguće je da jesu jer je upitno jesu li s dužnom pažnjom provjerili kongoansku dokumentaciju u posvajanju - to nikako ne smije ići na teret djece.

Ako se pak na sudskim procesima u Zambiji, a možebitno onda i u Hrvatskoj, utvrdi da su djeca bila predmet trgovine ljudima ili, još gore, oteta svojim roditeljima, onda rješenje ove situacije nije proglašavanje njihovog hrvatskog državljanstva nevaljanim jer to nije u najboljem interesu djece. Ona su nevina u cijeloj priči i nisu učinila ništa da bi hrvatsko državljanstvo dobila prevarom ili nekim drugim spornim putem. 

Je li najbolji interes četvero djece iz Konga da imaju ili nemaju državljanstvo članice EU?

Stoga bi im Republika Hrvatska, u skladu s njihovim najboljim interesima, trebala ostaviti na raspolaganju hrvatsko (odnosno EU) državljanstvo, koje mogu konzumirati kada postanu punoljetna ili ga se pak odreći. 

Sigurno najbolji interes djece nije u tome da im se sada zauvijek oduzme hrvatsko državljanstvo i da ih se bez njega vrati u razoreni DR Kongo. No, ako imamo primjerice bijele argentinske Hrvate koji niti su rođeni u Hrvatskoj niti su je ikad posjetili, a bez problema imaju hrvatsku putovnicu (kao i argentinsku), zašto bi istovjetno dvojno državljanstvo bilo sporno za četvero hrvatskih državljana iz DR-a Kongo? Zato što su crni? 

 >> Osnivačica udruge Adopta za Index: Bilo je za očekivati da će se ovo dogoditi kad-tad

Od početka ove afere se raznoliki moralizatori stalno pozivaju na interes djece, pa onda ne bi trebalo biti prosvjeda u vezi s tim da četvero djece u ovoj priči zadrži hrvatsko državljanstvo, kako god se ona rasplela. Ili netko doista misli da je najbolji interes te djece uskratiti im trajno EU državljanstvo koje sada, po odluci institucija hrvatske države, imaju?

Odluka Europskog suda iz 2010.

Takva praksa već postoji u europskom pravu, što se vidi iz odluke Europskog suda u Luksemburgu iz 2010. godine u slučaju Janko Rotmann protiv Slobodne države Bavarske (Freistaat Bayern). U tom je sporu Rotmann tužio Bavarsku zbog odluke da mu oduzme državljanstvo koje mu je prvotno dala jer se otkrilo da je prešutio da se protiv njega vodi proces u Austriji. 

"Nije protivno pravu Europske unije, posebno članku 17. Ugovora o Europskoj uniji, da država članica oduzme građaninu Unije državljanstvo te države stečeno naturalizacijom kada je to državljanstvo stečeno prijevarom, pod uvjetom da odluka o povući poštuje načelo proporcionalnosti", istaknuo je u svojoj presudi Europski sud.

"Odluka o povlačenju naturalizacije zbog obmane odgovara razlogu koji se odnosi na javni interes. U tom smislu legitimno je da država članica želi zaštititi poseban odnos solidarnosti i dobre vjere između sebe i svojih državljana, kao i reciprocitet prava i dužnosti, koji čine temelj nacionalne veze", naveo je Europski sud.

Mora se poštovati načelo razmjernosti

Ali je naglasio i ovo: "Međutim, na nacionalnom je sudu da utvrdi poštuje li odluka o povlačenju načelo proporcionalnosti u pogledu posljedica koje ona podrazumijeva za situaciju dotične osobe u svjetlu prava Europske unije, uz to, gdje je to prikladno, ispitujući razmjernost odluke u svjetlu nacionalnog prava."

"Uzimajući u obzir važnost koju primarno pravo pridaje statusu građanina Europske unije, pri ispitivanju odluke o povlačenju naturalizacije potrebno je uzeti u obzir posljedice koje odluka nosi za dotičnu osobu i, ako je relevantno, za članove njezine obitelji s obzirom na gubitak prava koja uživa svaki građanin Unije.

Potrebno je posebno utvrditi je li taj gubitak opravdan u odnosu na težinu kaznenog djela koje je ta osoba počinila do prestanka vremena između odluke o naturalizaciji i odluke o povlačenju te je li moguće da ta osoba vrati svoje izvorno državljanstvo", naveo je Europski sud u odluci iz 2010.

Djeca iz Konga nisu učinila ništa ilegalno da postanu državljani Hrvatske

Drugim riječima, čak i da je osmero uhapšenih državljana učinilo nešto nelegalno u procesu dobivanja hrvatskog državljanstva za četvero djece iz DR-a Kongo, to ne znači da bi hrvatske institucije tu djecu automatski smjele lišiti hrvatskog državljanstva.

Baš obratno, europsko pravo im nalaže da uzmu u obzir razmjernost takve odluke i posljedica koje bi ona izazvala za spomenutu djecu. 

Valjda je svima jasno da četvero djece iz DR-a Kongo nije učinilo ništa ilegalno kako bi u ovom trenutku bili državljani Republike Hrvatske. Stoga bi oduzimanje hrvatskog državljanstva očito predstavljalo nesrazmjernu kaznu te im dodatno otežalo život. Ona se u ovoj situaciji nalaze i zbog manjkavosti institucija hrvatske države, koja sada pred njima ima i određeni moralni dug.

Zato bar jedna stvar treba biti sigurna u budućnosti četvero djece iz DR-a Kongo: ostat će im na raspolaganju državljanstvo Republike Hrvatske, članice Europske unije. Oni će ga, ako budu vraćeni u nekome negdje u Kongo, moći konzumirati kada postanu punoljetni, ako to žele i ako dotad prežive.

Skandalozno je što zambijske vlasti ne daju hrvatskim diplomatima da posjete djecu

Trenutno je pak najveći problem što zambijske vlasti ne dozvoljavaju hrvatskim diplomatskim predstavnicima da posjete četvero djece iz DR-a Kongo, koja su u međuvremenu postala hrvatski državljani. Time su postali i državljani Europske unije, čija je Hrvatska članica, te uživaju i zaštitu europskog prava. 

>> Djeca iz Konga su hrvatski državljani. Radmanovo ministarstvo: Zambija tvrdi da nisu

"Posjet djeci nije moguć s obzirom na to da zambijske vlasti osporavaju zakonitost postupka posvojenja, a samim time i hrvatsko državljanstvo djece. Prema informacijama dobivenim od nadležnih zambijskih vlasti, djeca su smještena u centar socijalne skrbi", odgovorio je prošli tjedan MVEP na Indexov upit o tome jesu li posjetili i tu djecu, hrvatske (i EU) državljane.

"Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom te nisu ni na koji način ugrožena", naveo je pak MVEP u novom priopćenju.

Nezainteresiranost MVEP-a za sudbinu četvero djece iz Konga, hrvatskih državljana

Zambija sada u biti tvrdi da Hrvatska nije država vladavine prava pa ne vjeruje u vjerodostojnost njenih institucija koje su donijele odluke o državljanstvu četvero djece koja su porijeklom iz DR-a Kongo.

Tako smo došli do pomalo paradoksalne situacije u kojoj, umjesto da su sudovi u Varaždinu i Zlataru ispitali jesu li kongoanski sudovi nezavisna i nepristrana tijela sudbene vlasti, pa stoga i prihvaćaju njihove odluke o posvajanju, Zambija ne priznaje da su hrvatski sudovi nezavisni i nepristrani te stoga ne priznaje odluke institucija RH.

Ako MVEP ne želi zatražiti EU podršku da se pomogne djeci s hrvatskim državljanstvom koja su sada na nepoznatoj lokaciji u Zambiji, to znači da MVEP, kao i Zambija, ne priznaje odluke hrvatskih sudova i time u konačnici dokazuje da je Zambija u pravu kada tvrdi da RH nije država vladavine prava. 

Moguće je da je problem i (neosviješteni) institucionalni rasizam u MVEP-u, koji misli da je njegov zadatak pomoći bijelim državljanima RH rođenim u RH, ali ne i crnim državljanima RH rođenim u DR-u Kongo. Bilo kako bilo, četvero djece iz ove priče moraju ostati hrvatski državljani.

Pročitajte više