Djeca Sudana pate u najvećoj zaboravljenoj krizi

Foto: Unicef

Na sjeveru Afrike traje humanitarna kriza golemih razmjera. Daleko od naslovnica medija, Sudan, zemlja u kojoj od travnja 2023. godine traje građanski rat, postao je opasno i zastrašujuće mjesto za djecu i njihove obitelji.

Sudan je danas mjesto najveće izbjegličke krize u svijetu, na kojem milijuni djece unutar zemlje bježe od sveprisutnog nasilja u potrazi za sigurnošću, hranom, skloništem i zdravstvenom skrbi, pri čemu se diljem zemlje bilježi drastično povećanje smrtnosti djece. Djeca Sudana i njihove obitelji gladuju.

Spašen život malom Seedu

U srcu Sudana, usred brutalnih sukoba, u istočnom Darfuru, u području El Ferdosa, zdravstveni djelatnici UNICEF-a svakodnevno spašavaju živote djece. U tamošnji centar za primarnu zdravstvenu skrb stigao je i dvogodišnji dječak Seed, iscrpljen i slab, s vrućicom. Pomoću trake za mjerenje opsega srednje nadlaktice (MUAC), jednostavnog, ali inovativnog medicinskog alata, dijagnosticirana mu je pothranjenost.

Zdravstveni djelatnici odmah su, nakon rutinskog pregleda, započeli liječiti Seeda posebnom terapeutskom hranom koja spašava živote pothranjene djece, a koju u Sudan dostavlja UNICEF. Pasta s mikronutrijentima pakirana u vrećice puna je vitamina i minerala koji su pomogli Seedu da dobije na težini i povrati snagu. Zahvaljujući terapiji, Seed dobro napreduje – traka za dijagnosticiranje pothranjenosti se, dva tjedna otkako je Seed uključen u terapijski program, više ne kreće kroz crveno, već kroz žuto polje – što znači poboljšanje na putu prema zelenom polju ozdravljenja. Uz nastavak terapije, Seed će se oporaviti od pothranjenosti koja u Sudanu uzima brojne dječje živote.

Dok je Seed na liječenju, zdravstveni se djelatnici brinu da njegova majka također dobije pomoć i podršku, kako bi se mogla što bolje brinuti za sebe i Seeda. Majku se educira o pravilnoj praksi hranjenja dojenčadi i male djece, što uključuje pripremu i kombiniranje pripravaka i namirnica za uravnoteženu prehranu koja će koristiti Seedu nakon oporavka i zaštititi ga od recidiva.

“Uvelike mi koristi podrška koju nam ovdje pružaju. Prije no što sam došla ovamo, bila sam neprestano zabrinuta za Seedovo zdravlje. Sada imam vremena voditi kućanstvo jer se Seedov san poboljšao, i što je najvažnije, počeo je dobivati na težini", rekla je Awadia Hamid, Seedova majka.

Terenski radnici obilaze kućanstva

UNICEF je jedini dobavljač terapeutske hrane koja se koristi za liječenje djece oboljele od najsmrtonosnijeg oblika pothranjenosti. UNICEF-ovi mobilni timovi na prvu liniju kriznih žarišta u Sudanu dostavljaju terapeutsku hranu i medicinsku pomoć kako bi se spriječio potpuni kolaps zdravstvenih usluga koje spašavaju dječje živote. Provjera pothranjenosti djece mlađe od pet godina provodi se i izvan zdravstvenih ustanova. Terenski zdravstveni radnici obilaze kućanstva, od vrata do vrata, kako bi ranim otkrivanjem pothranjenosti mogli što prije započeti liječenje djece i tako im spasiti živote.

Sudan ima jednu od najvećih stopa dječje pothranjenosti u svijetu. Pothranjeno je više od 3,5 milijuna djece, a procjenjuje se da bi ih ove godine čak 700.000 moglo biti teško pothranjeno ili u povećanom riziku od smrtnosti u slučaju da im se ne osigura pravodobno liječenje. S obzirom na stalne borbe, ograničen pristup namirnicama i porast cijena hrane, očekuje se da će se situacija u vezi s prehranom dodatno pogoršati.

Unatoč izuzetno teškoj i opasnoj situaciji, UNICEF i partneri pružaju pomoć koja spašava živote djece u Sudanu i susjednim zemljama, uključujući vodu, terapeutsku prehranu, medicinsku skrb i uspostavljanje sigurnih skloništa za djecu. Na ovaj je način u posljednjih 9 mjeseci u Sudanu spašeno više od 6 milijuna djece. Međutim – potrebe su i dalje goleme.

Ne dopustimo da djeca Sudana ostanu zaboravljena! Donirajte i pomozite nam spasiti živote izgladnjele i raseljene sudanske djece.

Donirati možete na: www.unicef.hr

  • ili na broj računa HR9223600001501092532; poziv na broj: 2462-982
  • ili skeniranjem 2D barkoda:

Pročitajte više