Djeca u Kongu našla bombu i donijela ju doma. Bomba eksplodirala, poginulo 15 ljudi

Ilustracija: EPA

NAJMANJE 15 ljudi ubijeno je u istočnom Kongu nakon što je skupina djece kući donijela eksplozivnu napravu koju su pronašli dok su se igrali, ispričao je čelnik zajednice. Tragedija se dogodila sinoć u selu Kyangitsi, koje se nalazi na području Masisija u pokrajini Sjeverni Kivu.

"Oko 20 sati po lokalnom vremenu, dok su neki od stanovnika pokušavali saznati o čemu se radi, bomba je eksplodirala", rekao je Telesphore Mitondeke, predstavnik organizacije civilnog društva. Posljednja dva tjedna regija je bila poprište neprijateljstava između lokalnih naoružanih skupina koje su se borile za kontrolu nad selima.

Mnogi civili pobjegli

Mnoga mjesta su već pala pod kontrolu patriotskih samoobrambenih snaga Wazalendo, piše Associated Press. Prema čelnicima lokalne zajednice, dio strateškog grada Kitshanga sada je u rukama mladih domoljuba, koji su uspjeli otjerati pobunjenike M23.

Sukobi koji su u tijeku izazvali su paniku među stanovništvom, natjeravši mnoge civile u bijeg. Mitondeke je rekao da je to područje "prepuno brojnih eksplozivnih naprava koje su borci ostavili ili stavili u zamke".

Pročitajte više