Djeca u Splitu skandirala "Gazi Purgere". Oglasile se policija i pravobraniteljica

Foto: Screenshot

Društvenim se mrežama proširila snimka na kojoj mnoštvo djece iz nižih razreda osnovne škole (poneka su možda i vrtićke dobi) u Splitu skandira "Gazi, gazi, gazi Purgereee! Purgereee! Purgereee". Pa tako više puta. 

Pitom se čuje kako djecu u skandiranju o gaženju Purgera prati glas odraslog čovjeka, a na kraju izvedbe jedan muškarac govori: "Bravo, bravo." Inače, manji broj djece bio je na bini, a veći u publici. 

Snimka je vjerojatno nastala u splitskom naselju Mertojak 7. siječnja, tijekom zadnjeg kvartovskog Adventa, koji je u praksi zapravo funkcionirao kao svojevrsna fešta navijača Hajduka. 

Tog se dana, naime, provodilo učlanjivanje u udrugu Naš Hajduk. Neka od djece su nosila obilježja Hajduka, a na adventskoj fešti se vijorila i zastava s prekriženim znakom Hrvatskog nogometnog saveza.

Index je poslao upit o snimci Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

"U odnosu na navedeno, u tijeku je postupak utvrđivanja činjenica", kratko nam je odgovorila splitska policija. 

Reagirala pravobraniteljica za djecu

U međuvremenu je reagirala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Poručila je kako se radi o manipuliranju djecom te da se radi o neprimjerenom i nepotrebnom činu, uvredljivom za djecu.

"Ovaj događaj doista predstavlja manipulaciju djecom te je ujedno izraz nepoštovanja prema djeci i njihovim roditeljima, kao i neodgovornog postupanja s djecom od strane osoba koje su u tom trenutku bile odgovorne za djecu. Budući da snimka pokazuje da je riječ o djeci školske dobi, možemo samo pretpostaviti kako su ih (vjerojatno) odrasle osobe potaknule na​ neprimjereno skandiranje i korištenje pogrdnih riječi, a da djeca nisu ni svjesna značenja tih riječi.

U ovom slučaju, dječje skandiranje iskorišteno je kao ilustracija, kako bi se pojačao efekt održane fešte, što predstavlja izuzetno neprimjeren i nepotreban čin, a ujedno i uvredljiv za djecu. Djeca su ovom prilikom bila izložena na neugodan način, što im može prouzročiti daljnje neugodnosti zbog reakcija okoline.

Naglašavamo odgovornost odraslih, prije svega roditelja i drugih članova obitelji, odgojitelja, učitelja itd., da djecu kroz odrastanje uče njihovim odgovornostima, o primjerenom odnosu prema drugima, toleranciji, razumijevanju i empatiji. Pritom važnu ulogu imaju i navijačke udruge koje trebaju promovirati sportski duh i osuditi bilo koji oblik mržnje i nasilja, budući da imaju snažan utjecaj na djecu te se djeca identificiraju s njima. U tom procesu učenja potreban je i jasan stav društva o nedopustivosti nasilja i pravovremena reakcija kada do nasilja dođe", navodi za Jutarnji Ured pravobraniteljice. 

Također iz Ureda podsjećaju da uredno upozoravaju da "izostanak reakcije na slučajeve nasilja i izraza netrpeljivosti i govora mržnje mogu ostaviti negativne posljedice i utjecati na porast nasilja nad i među djecom".

"Na svako isticanje nasilničkih i drugih neprimjerenih poruka u bilo kojem okruženju (u ovom slučaju na fešti navijačke skupine) treba reagirati jasnom osudom i sankcijama i tako potvrditi da su agresivna komunikacija, nasilje i govor mržnje neprihvatljivi. Djeca odrastaju u okruženju koje su stvorili odrasli. Nažalost, u našem je društvu nasilje široko prisutno i ne nailazi uvijek na osudu, primjerice nasilje na sportskim terenima, u medijima, agresivna komunikacija na društvenim mrežama i u javnom prostoru.

Poruke nesnošljivosti i govor mržnje, kao i navedeno skandiranje, sve češće su sastavni dio ponašanja navijača na sportskim terenima, a pritom izostaje odgovarajuća reakcija. Takvi se ispadi​ prečesto prešućuju i toleriraju od strane nadležnih službi koje bi morale na njih reagirati. Djeca to vide i zaključuju da su iskazi mržnje i nesnošljivosti dio "sportske atmosfere". Ako ih nitko izravno ne upozorava na nedopustivost takvih iskaza, postoji rizik da će se i sama tako ponašati, čak i ako ih nitko posebno ne potiče na to", stoji u priopćenju pravobraniteljice. 

Pročitajte više