Dječak koji je zbog petarde ostao bez prstiju nije pri svijesti, slijede mu operacije

Slika je stara nekoliko godina, prikazuje ozljedu djeteta Screenshot: Klinika za dječje bolesti

DEVETOGODIŠNJEM dječaku jučer je petarda eksplodirala u ruci, zbog čega je ostao bez svih prstiju osim palca. Liječnici u operacijskoj sali satima su mu danas spašavali šaku, a kako je večeras rekao doktor Anko Antabak, specijalist dječje kirurgije, dječak će morati ići na još nekoliko operacija.

Dječak se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja i još uvijek nije pri svijesti.

"Dijete je dobro, stabilno je. Nema komplikacija. Prošlo je 24 sata otkako smo ga primili na liječenje. Provode se sve standardne mjere koje zahtijeva tako teško ozlijeđeno dijete", rekao je za središnji Dnevnik HTV-a dr. Antabak iz KBC-a Zagreb.

Dodao je da će dječak morati na još nekoliko složenih operativnih zahvata, a kakav će biti definitivni ishod liječenja - to, nažalost, nitko ne zna, komentira doktor te dodaje kako liječenje može potrajati i nekoliko mjeseci, čak i godina. No nada se da dječak u bolnici neće ostati predugo.

Kirurg Klinike za dječje bolesti Zagreb dr. Zoran Barčot u razgovoru za RTL Danas rekao je kako je prije nekoliko dana imao slučaj dječaka koji je stradao kao kolateralna žrtva.

"To se jako često događa. Stariji dječaci koriste petarde, a dječak od četiri ili pet godina bio je kolateralna žrtva. Petarda mu je eksplodirala ispred lica i nastala je ozljeda lica. Srećom, dijete će se oporaviti", rekao je dr. Barčot.

"Molimo vas, upozorite sve"

 

"Molimo vas da proširite upozorenje. To se nažalost događa svaki Božić. Nama je stradalo dijete. Moglo je i umrijeti i teško je ozlijeđeno. Pazite što imate po ladicama. Treba prenijeti narodu i svim građanima da paze što im djeca rade.

Mi koji se bavimo ozlijeđenom djecom i koji imamo iskustva dugi niz godina teško smo primili ovog dječaka. On će ostati trajni invalid i došao je životno ugrožen zbog nemara. Radi se o ozljedi šake s nemogućim rekonstrukcijama. Čini se da je riječ o sredstvu kakvo se ne koristi s djecom i djeca ga ne koriste. Dijete je bilo ugroženo i s respiratorne strane. Ostat će sigurno više dana u jedinici intenzivnog liječenja, a ovo što sam kao kirurg radio, sad smo rekonstruirali koštane defekte. Da vidite te slike, izgubili biste volju za ručkom", kazao je danas na konferenciji za medije primarijus Milivoj Novak iz KBC-a Zagreb.

"Mi sada moramo biti sretni da je dijete živo. Njemu je bio ugrožen dišni put zbog dima i plamena", dodao je primarijus Novak.

Policija istražuje što se dogodilo

Oglasila se i zagrebačka policija, koja navodi da je u srijedu 21. prosinca oko 19 sati na području Maksimira najvjerojatnije uporabom pirotehničkog sredstva teško ozlijeđeno dijete koje su roditelji dovezli u KBC Zagreb, gdje mu je pružena liječnička pomoć.

U tijeku je prikupljanje svih relevantnih činjenica o okolnostima ovog teškog ozljeđivanja djeteta osnovnoškolske dobi, navodi PUZ.

Baš danas policija je održala konferencija za medije povodom operativne akcije Mir i dobro. Provođenje akcije započelo je 12. prosinca 2022., a završava 8. siječnja 2023. godine.

Policija upozorava da su pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.

"Posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece. Najčešće su to  ozlijede prstiju, šake, ruke, oka te nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet", istaknuo je Zlatko Sekačić iz Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb.

Policija je objavila i savjete građanima:

  • suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava
  • ako ipak koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  • izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana
  • ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva
  • ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla
  • ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola
  • ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje
  • ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Prošle godine troje maloljetnika zadobio teške ozljede

Policija je prije tjedan dana izvijestila kako je sedam maloljetnih i dvije odrasle osobe ozlijeđeno u eksplozijama pirotehničkih sredstava tijekom lanjske policijske akcije Mir i dobro.

Troje od spomenutih sedmero maloljetnika teško je ozlijeđeno, dok je šest osoba zadobilo lakše ozljede.

Pritom je pri aktiviranju petarde jednom devetogodišnjaku teško ozlijeđeno oko, 14-godišnjaku desna ruka, dok su kod 17-godišnjaka, koji je u trenutku uporabe pirotehnike bio pijan, nastale rane na šakama obje ruke s prijelomima i djelomičnom amputacijom prstiju lijeve ruke.

Pročitajte više