Dječaku u KBC-u Rijeka ugrađen uređaj za davanje elektrošoka u slučaju zastoja srca

Foto: KBC Rijeka

U KBC-u Rijeka prvi put u Hrvatskoj je dječjem pacijentu ugrađen supkutani ICD - uređaj za davanje elektrošoka u slučaju zastoja srca, izvijestili su u riječkom KBC-u danas na konferenciji za novinare.

Tim kardiologa elektrofiziologa Klinike za bolesti srca i krvnih žila i Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka ugradio je uspješno 23. ožujka potkožni kardioverter-defibrilator, uređaj s elektrodom, 14-godišnjem dječaku. 

Ova metoda u Rijeci prvi put primijenjena na djetetu

Intervencijski kardiolog Klinike za bolesti srca i krvnih žila Sandro Brusich naveo je da se klasični kardioverter-defibrilatori uvode krvnim žilama do srca, gdje se fiksiraju.

No, elektrode u vidu žice kod mladih i aktivnih osoba s vremenom mogu puknuti i izgubiti svoju funkciju, pa je potrebna operativna zamjena, vrlo rizičan zahvat. Novom tehnologijom se elektroda postavlja na prsima pod kožu, a sam uređaj se smješta ispod pazušne jame, kazao je.

Taj postupak je nešto kompleksniji od dosadašnjeg, ali može postati rutinski, naveo je Brusich. Dodao je da je ta metoda prvi put u Hrvatskoj primijenjena prošle godine i od tad se učinila na nekoliko osoba, a u Rijeci se prvi put primijenila na djetetu.

Ovuka: Važno je educirati se o osnovama tehnike oživljavanja 

Intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju Aleksandar Ovuka rekao je da su iznenadne srčane smrti zbog srčanih aritmija najopasnije kod djece do druge godine te potom adolescenata. Do tad 60 posto djece s fatalnom aritmijom nije imalo prethodne znakove poput nesvjestice ili boli u grudnom košu, koji bi ukazivali na potrebu za intervencijom, rekao je.

Ovuka i drugi Intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju Neven Čače posebno su istaknuli važnost što žurnijeg postupka oživljavanja osobe kojoj se dogodi srčani zastoj. Dobro je educirati se o osnovama tehnika oživljavanja kako bi se djelovalo do dolaska hitne medicinske službe, ali i svako oživljavanje je bolje nego nikakvo, naglasio je Čače.

"Ako se dogodi srčani zastoj, nužno je pozvati hitnu medicinsku pomoć i odmah početi s oživljavanjem, prvenstveno masažom srca, jer već prekid cirkulacije u mozgu dulji od tri do pet minuta dovodi do nepovratnih oštećenja mozga."

Ugradnja potkožnog uređaja se u Hrvatskoj rijetko primjenjuje zbog visoke cijene te tehnologije

Ta metoda ugradnje potkožnog uređaja se još rijetko primjenjuje u Hrvatskoj, a razlog je visoka cijena te tehnologije. Klasični transvenski kardioverter-defibrilator košta oko 4500 eura, a supkutani 30 tisuća eura, istaknuto je.

Na konferenciji za novinare govorio je i otac mladoga pacijenta, ističući izvanredno znanje i zalaganje liječnika i medicinskih sestara u spašavanju života djeteta. On je ostao pribran i u presudnom trenutku počeo oživljavati sina kojeg je srčani zastoj zatekao kući. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više