Dječji doplatak jučer je trebala dobiti većina korisnika. Još nisu

Foto: Shutterstock

Premda se očekivalo da će u travnju skočiti broj korisnika doplatka za djecu, to se nije dogodilo. Novi Zakon o doplatku za djecu s dvostruko većim cenzusom na snazi je od 1. ožujka, a prijave traju još od 1. siječnja. Ipak, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplatio je jučer doplatak za djecu manjem broju korisnika nego prošli mjesec. Kako neslužbeno doznaje Mirovina.hr, razlog je što nisu stigli obraditi većinu pristiglih prijava.

Osim toga, Hrvatska je lani isplatila najmanji broj doplataka za djecu u posljednja dva desetljeća.

U 2023. godini isplaćeno je 113.495 doplataka za 219.109 djece. Brojka je svake godine sve manja, a 2013. godine imali smo gotovo dvostruko više, 209.862 doplatka za 388.844 djeteta. U 2003. doplatak je primilo 259.911 korisnika za 490.884 djeteta.

Prosječan iznos doplatka 50 eura

Prosječna isplaćena svota doplatka za djecu godinama se kreće oko iznosa od 50 eura, a kako se iz godine u godinu smanjuje broj korisnika - tako se smanjuju i proračunska sredstva za ovu stavku. Prije pet godina za dječje doplatke izdvojeno je 14.8 milijuna eura, a lani oko 12 milijuna. Činjenicu da država sve manje izdvaja za djecu trebao je od 1. ožujka ove godine promijeniti novi Zakon o doplatku za djecu. Ali još uvijek nije.

Naime, izmjenama zakona država je napokon promijenila uvjete tako što je udvostručila cenzus za ostvarivanje prava na dječji doplatak. Cenzus po novom iznosi 618.02 eura po članu kućanstva mjesečno u prethodnoj kalendarskoj godini. Iznos doplatka kreće se od 30.90 do 61.80 eura, ovisno o cenzusu.

Za očekivati je stoga bilo da će puno više građana na prvoj isplati u travnju za ožujak dobiti doplatak za djecu. Primjerice, ako i suprug i supruga ostvaruju dvije plaće od oko 1500 eura, a imaju troje djece, po novom će moći primiti doplatak za djecu. Ova pomoć, dakle, više nije vezana samo za socijalne slučajeve nego većinu obitelji u kojima rade jedan ili oba roditelja. No, to se još uvijek nije dogodilo.

Isplata kasni zbog puno prijava

Kako neslužbeno doznaje Mirovina.hr, isplata kasni jer nisu obrađene prijave kojih je zasigurno mnogo. Također, valja reći da će svi oni koji ostvaruju pravo dobiti zaostatke od ožujka pa neće ostati zakinuti.

Za dječji doplatak potrebno je svake godine iznova se prijaviti pa je tako svake godine na isplati u ožujku za veljaču broj korisnika nešto manji nego u mjesecima ranije ili kasnije. Sada je ovakva situacija u travnju zbog novih zakonskih izmjena. Podsjetimo, svima koji su predali zahtjev od 1. siječnja do 29. veljače 2024. godine, kao i onima koji to učine u roku od 120 dana, počevši od 1. ožujka 2024., pravo na doplatak za djecu priznat će se počevši od 1. ožujka. To znači da se roditelji po novim uvjetima imaju vremena prijaviti za doplatak za djecu sve do kraja lipnja.
 

Pročitajte više