Djelatnice Fine radile cijelu noć kako bi radnici mogli ovršiti Uljanik

Foto;Dusko Marusic/PIXSELL

OTKRILI smo što su djelatnice Fine radile cijelu noć, a sve kako bi radnici Uljanika dobili plaće nakon što je vlada odobrila uplatu prošlog tjedna na račun Uljanika. 

Radnici ovršili brodogradilište

Naime, iz Fine nam kažu kako su s četvrtka na petak zaprimili veliku količinu zahtjeva za ovrhom radnika Uljanika koju su morali obraditi. 

"Fina je zaprimila veliku količinu zahtjeva za prisilnu naplatu, s obračunima neisplaćene plaće. S obzirom na to da imaju prioritet u naplati, djelatnici Fine unosili su podatke iz zaprimljenih zahtjeva i obračuna da bi se u roku mogla provesti ovrha na novčanim sredstvima", kažu nam iz Fine.

Naime, kada poslodavac nema novac za isplatu plaće, zadnjeg dana u mjesecu dužan je za svakog radnika prvog sljedećeg radnog dana dostaviti Financijskoj agenciji zahtjev za prisilnu naplatu uz obračun neisplaćene plaće.

Podsjetimo, šef štrajkačkog odbora Uljanika Đino Šverko zahvalio se u petak djelatnicama Fine riječima: "Cijelu noć su radile, bilo je velikih problema održati račune neblokiranima".

Šef sindikata baš i nije stručan 

No očigledno šef sindikata nije stručan. Naime, u Fini ne opovrgavaju da su radili cijelu noć, no kažu kako nisu račune držali neblokiranima jer je to nemoguće. 

"Održavati račune neblokiranima nije ni moguće. Radi se o uobičajenom poslu u smislu obrade zaprimljenih osnova za plaćanje, u skladu s pravilima i rokovima iz Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Zakona o osiguranju radničkih tražbina", rekli su nam iz Fine. 

Što na ovo sve kaže Inspekcija rada, s obzirom na cjelonoćni posao radnika Fine, nije nam poznato, no zanimljivo je da je Fina zahtjev za obradu našeg upita odradila tek - četvrti dan. 

Pročitajte više