Djelatnik Hitne zaspao i udario auto s majkom i curicom. Radio 21 sat u komadu?

Foto: Privatan album

JUTRO nakon završetka Ultre 24-godišnji medicinski tehničar koji je, prema dostupnim informacijama, radio ukupno 21 sat, odnosno 12 sati smjenu u hitnoj (od 7 do 19 h) i odmah nakon toga 9-satnu smjenu na Ultri (od 20 do 5), sjeo je za volan i uputio se u 35 kilometara udaljen Sinj. Pritom je zaspao za volanom i zabio se u automobil u kojemu su bile 8-godišnja djevojčica i njena majka koja je u nesreći teško ozlijeđena te se nalazi u splitskoj bolnici gdje joj je operirana bedrena kost, a za nekoliko tjedana ide na operaciju kuka koji joj je u nesreći slomljen na tri dijela.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske doznajemo kako još uvijek nije završeno kriminalističko istraživanje niti je podnesena prijava protiv osobe koja je skrivila nesreću.

"Ono što mogu reći je da se prometna nesreća dogodila 15. srpnja u 6.47 sati na državnoj cesti D1 u mjestu Brnaze kod Sinja. U nesreći su sudjelovala dva osobna automobila. BMW splitskih registarskih oznaka i Hyundai također sa splitskom registracijom. BMW-om je upravljao 24-godišnjak, a Hyundaijem 49-godišnjakinja. U prometnoj je lakše ozlijeđen vozač BMW-a koji je zadobio trzajnu ozljedu vrata, dok je dijete u dobi od 8 godina iz Hyundaija zadobilo ogrebotine, a teško je stradala 49-godišnja vozačica Hyundaija koja ima prijelom noge. Utvrđeno je da je BMW prešao u suprotan trak. U ovom trenu još nije završeno kriminalističko istraživanje, tako da u ova dva dana nismo završili podnošenje prijave", rekla je za Index Ana Čepić iz odnosa s javnošću PU splitsko-dalmatinske.

Vozačica za Index: Bila sam s kćeri u autu kad se drugi auto zabio u nas iz suprotnog smjera

Index je razgovarao s 49-godišnjom S. V. koja se nalazi u KBC-u Split gdje će ležati još minimalno mjesec dana.

Tog jutra krenula je na razgovor za posao, a s njom je u automobilu bila i njena 8-godišnja kći koja, srećom, nije teže ozlijeđena, već je u nesreći samo zadobila udarac glavom u sjedište i nekoliko ogrebotina.

"Išla sam na razgovor za posao, kći je bila iza u autu, svezana. Vozile smo se na preglednoj, ravnoj cesti i odjednom sam vidjela automobil koji je prilazio iz suprotnog smjera. Izgledalo je kao da će skrenuti u dućan s te strane i još sam rekla kćeri: 'Vidi kako nije dao žmigavac.' U idućem trenu smo se sudarili, prešao je u moju traku, a ja nisam imala gdje skrenuti jer je s moje strane bio zid. Sreća pa je moj stari auto iz '98. dobar i ima tvrd čelik pa je motor zadobio većinu udara, a meni je volan pao na nogu te mi je slomljena bedrena kost i kuk na tri mjesta", počela nam je priču S. V.

Navodi kako je vozač koji ih je udario odmah dotrčao do njih te izvukao djevojčicu, a njoj držao volan. Ubrzo je, veli, došla hitna, policija i vatrogasci koji su morali rezati vrata da bi nju izvukli van.

Bila je na jednoj operaciji, a uskoro mora na drugu

Odmah su joj operirali bedrenu kost, a kad ona zaraste, onda će joj operirati kuk i u bolnici će, smatra, minimalno ostati mjesec dana, a uz sve to je i samohrana majka, kaže nam.

"Kći se jako prepala, sjedila je iza mene i nakon nesreće me pažljivo pomilovala po glavi i pitala: 'Mama, jesi dobro?' Tek kad je izašla iz auta počela je plakati, jako se prepala, taj zvuk kad prsnu stakla je strašan. Kad su nju izvukli, laknulo mi je. A momak koji se zabio u nas je odmah došao do mene i rekao mi: 'Ajme, oprostite, zaspao sam, radio sam cijelu noć.' Držao mi je volan, pokušao je pomoći, pomogao je oko malene, sve u tih par minuta", rekla nam je.

Radio 21 sat u komadu, a onda sjeo za volan?

Spomenuti mladić radi kao medicinski tehničar na hitnoj u Splitu i radio je cijeli dan i potom cijelu noć na Ultra festivalu, tvrdi vozačica automobila.

Kako nam je rekla vozačica, spomenuti mladić rekao joj je da je prvo radio cijeli dan od 7 do 19 h na Hitnoj u Splitu, a potom su ga poslali na dežurstvo na Ultru od 20 h do 5,  te je nakon toga trebao vratiti auto, razdužiti ga i potom je krenuo kući za Sinj, koji je udaljen 35 kilometara.

Hitna u rasulu: "Zaposlenici se stalno žale, premoreni su, ne stignu na WC"

Od dobro upućenog izvora doznajemo da su djelatnici hitne u Splitu premoreni, da rade po 12 sati smjenu te često nakon toga odmah nastavljaju i u noćnu. A raditi na Ultri je, kaže nam izvor, posebno naporno. Bila su samo tri automobila hitne za cijelu Ultru.

Inače, dodaje izvor, na području Splita hitna ima samo 3 vozila s liječnikom te jedan bez liječnika.

"Zaposlenici hitne se stalno žale, premoreni su, ne stignu na WC, nemaju gdje ni leći, a telefoni im ne prestaju zvoniti. Kad se žale, onda im samo poručuju neka se obrate Županiji koja je njihov osnivač. Liječnici na hitnoj ostaju raditi maksimalno po dva mjeseca, evo u godinu dana se izmijenilo 10 liječnika, svi odlaze van. Nema ljudi, a ovi postojeći padaju s nogu", rekao nam je izvor.

Javio nam se ravnatelj Hitne: "Nije istina da je radio 21 sat, imao je odmor"

Nekoliko sati nakon objave teksta na upit nam je odgovorio Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije.

Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Nije istina da je djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) radio 21 sat bez prestanka. Između redovnog rada i dežurstva na Ultri imao je odmor. Djelatnici u Zavodu za hitnu medicinu SDŽ rade u skladu sa zakonskim propisima.

Ne možemo ulaziti u okolnosti prometne nezgode djelatnika Zavoda koja se dogodila izvan radnog vremena, za to postoje mjerodavne službe.

Nije istina da su na Ultra festivalu bila angažirana samo tri vozila Zavoda.

Nepoznato nam je da se netko od djelatnika žalio na dužinu radnog vremena ili na opseg posla.

Potpuna je neistina i odlučno demantiramo da smo bilo kojem djelatniku rekli ili napisali da se obrati Splitsko-dalmatinskoj županiji koja nam je osnivač. To nije naš način postupanja, a niti vokabular.

Neistina je da doktori medicine u Zavodu za hitnu medicinu SDŽ ostaju raditi maksimalno po dva mjeseca i da svi odlaze  vani (u inozemstvo). Naime, mlađi doktori medicine ostaju u Zavodu do dobivanja specijalizacije i nakon što dobiju specijalizaciju odlaze u druge ustanove u Republici Hrvatskoj, a pretežito u KBC Split", stoji u odgovoru Luetića.

Odmah smo mu poslali dodatan upit da nam odgovori koliko je dugo njihov djelatnik bio na odmoru prije rada na Ultri, međutim taj odgovor nismo dobili.

Naime, zanimljivo je da se u odgovoru ističe kako djelatnik Hitne nije radio 21 sat bez prestanka, ali ne navode koliki mu je bio odmor.

Podsjetimo, vozačica koja je stradala u prometnoj, nam je kazala da joj je spomenuti mladić rekao da je prvo radio cijeli dan od 7 do 19 h na Hitnoj u Splitu, a potom su ga poslali na dežurstvo na Ultru od 20 h do 5.

Luetić također navodi da nije točno da su na Ultri bila samo tri vozila, ali ne navodi koliko ih je bilo.

Pročitajte više