"Djevojčica u plavom kaputiću" na 18. godišnjicu pada Vukovara očekuje prinovu

ŽELJKA JURIĆ, djevojka koja je kao šestogodišnjakinja postala simbol Vukovara, 18 godina nakon pada "grada Heroja", u tom istom gradu, kojeg njena obitelj nije napustila ni tijekom opsade, čeka prinovu. Iako joj je termin 22. studenog, ispričala je kako joj svi govore da će bebu na svijet donijeti upravo danas na godišnjicu, 18. studenoga.

> Video: Cijela Hrvatska zapalila svijeće za Vukovar

Podsjetimo, šestogodišnju Željku, "djevojčicu u plavom kaputiću", u koloni napaćenih Vukovaraca je 1991. godine uočio jedan BBC-ev novinar, koji je kroz njene dječje uplakane oči, svijetu pokušao dočarati svu tragediju stradanja i razaranja grada na Dunavu.

"Bilo mi je samo šest godina, ali su slike užasa i razaranja i danas svježe u mojim mislima. Proveli smo cijeli rat u naselju Olajnici, a samo smo posljednjih deset dana, koji su bili najgori, odlazili u podrum", ispričala je Večernjem listu Željka, koja danas živi u Berku, selu nedaleko od Vukovara. Kaže kako i nakon 18 godina dobro pamti lica branitelja koje je njezina majka, ranjene, previjala. Nikada neće zaboraviti trenutak kada su iz kolone koja je napuštala grad izvukli njezina prijatelja, gardista koji joj je pod granatama donosio bombone, Aleksandra Labu, ustrijelili ga i bacili usput u ruševinu. Neposredno nakon toga je snimljena fotografija uplakane Željke koja je obišla svijet.

Željka se prije dvije i pol godine udala za Luku Mitrovića, branitelja i 70-postotnog invalida. Žive u kući njegovih roditelja u Berku, u kojoj je 1991. godine bio logor. Željka je tijekom posljednjih godina objavila dvije knjige o Vukovaru, a priprema i treću.

Na Video Indexu možete pogledati što je danas 24-godišnja Željka rekla u razgovoru za Index u ožujku prošle godine, kad su se u Vukovaru u znak prosvjeda zbog provokacija pripadnika srpske nacionalne manjine, okupile navijačke skupine.

Pročitajte više