Đukić traži da vlada ne raspusti Općinsko vijeće Udbine

PREDSJEDNIK Srpske narodne stranke Milan Đukić zatražio je danas od Vlade da ne donese odluku o raspuštanju općinskog vijeća u Udbini i poručio joj da ´ne nasjedne na provokacije desnice koje nisu dobre ni za Srbe, ni za Hrvatsku´.

Đukić u pismu predsjedniku Vlade Ivici Račanu i ministrici pravosuđa uprave i lokalne samouprave Ingrid Anitičević Marinović traži da Ministarstvo pravosuđa povuče odluku od 13. veljače o poništenju sjednice skupštine općine Udbina održane u prosincu prošle godine.

Đukić tvrdi da je odluka da je sjednica nezakonita donijeta temeljem lažnih iskaza pet vijećnika Hrvata koji su zanijekali da su na sjednicu pozvani telefonom, a što je poslovnikom dopušteno. Ta je odluka o poništenju sjednice donijeta jer inspektorima Ministarstva pravosuđa ´srpska riječ vrijedi manje od hrvatske´, zaključio je Đukić.

Također napominje da prethodne dvije sjednice vijeća nisu održane zbog nedostatka kvoruma.

Navodi da je u vrijeme Račanove Vlade primjetno poboljašanje u odnosu prema nacionalnim manjinama, ali i da je to slabo i nedovoljno.

´Vlada nasjeda na provokacije desnice, i svaki njihov izljev mržnje prema Srbima, umjesto da osudite i anatemizirate kao štetne za Hrvatsku vi prihvaćate i prozivate Srbe´, piše Đukić Vladi.

Smatra da je raspuštanje lokalne vlasti u Udbini na čelu s SNS-om bio glavni motiv petorici vijećnika koji nisu htjeli primiti pozive niti doći na spomenutu sjednicu.

U Općinskom vijeću Udbine od 11 vijećnika šest je iz SNS-a, dva iz HDZ-a, i po jedan iz HSS-a, HKDU-a i nezavisni.

Iz Ministarstva pravosuđa potvrđeno je da je zbog nezakonitog rada i nedonošenja općinskog proračuna pokrenut postupak za raspuštanje općinskog vijeća Udbine i da će taj prijedlog ministarstvo uskoro uputiti Vladi.

Pročitajte više