đuro dečak i dalje predsjednik udruge dragovoljaca i veterana RH

Oko stotinu izaslanika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR), koji su stigli iz svih županija, potvrdilo je na danas održanom Trećem izbornom saboru dosadašnjeg predsjednika, umirovljenoga generala Đuru Dečaka za predsjednika te udruge.

Na Saboru su izabrana i druga tijela Udruge, te je zaključeno da će organizirati opći sabor branitelja ako se i dalje, kako je istaknuto, budu ugrožavala braniteljska prava.

Govoreći o prošlogodišnjem radu Udruge, Đuro Dečak je rekao da je Udruga koja se prije zvala Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata nakon preimenovanja, početkom prošle godine, od Ustavnog suda zatražila da ocijeni ustavnost Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Po njegovim tvrdnjama, Zakonom su povrijeđena materijalna prava u 11 članaka, a u 18 članaka povrijeđena su postupovna prava u odnosu prema prošlom zakonu.

Dečak je Ministarstvu branitelja zamjerio da od lipnja 2000. ne financira rad Udruginih centara za hrvatske branitelje, koji su, kako je rekao, uspješno pružali psihosocijalnu pomoć hrvatskim braniteljima, a koji sada zamiru.

Oživljavanjem rada tih centara, od kojih neke danas financiraju strani donatori, mnoga bi se pitanja, poput nezaposlenosti branitelja, brže rješavala, smatra Dečak.

Napomenuo je da je više od 32 tisuće branitelja još nezaposleno, te da su se mnogi od njih - razočarani što ne mogu dobiti posao - prestali javljati Zavodu za zapošljavanje pa su izbrisani iz evidencije.

Na Trećem izbornom saboru UDVDR-a bili su i ministar branitelja Ivica Pančić, savjetnik predsjednika Republike za vojna pitanja general Petar Stipetić, glavni inspektor Hrvatske vojske general Milivoj Petković, te mnogi gosti.

UDVDR je članica Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata i članica Svjetske veteranske federacije.

Pročitajte više