Đuro Sessa novi predsjednik Udruge hrvatskih sudaca

SUDAC zagrebačkog Županijskog suda Đuro Sessa izabran je danas za novog predsjednika Udruge hrvatskih sudaca (UHS).

Sessa je u drugom izbornom krugu na izvanrednom zasjedanju UHS-a osvojio 13 glasova više od protukandidatkinje Mirjane Juričić, sutkinje Upravnog suda.

U prvom izbornom krugu iz utrke za predsjedničku dužnost ispali su sudac Upravnog suda Ante Galić te sudac i privremeni predsjednik Županijskog suda u Karlovcu Ivan Perković.

Nakon izbora Sessa je novinarima izjavio kako je zadovoljan jer je izbor prošao u demokratskoj atmosferi i jer je imao više protukandidata.

Govoreći o svojim budućim potezima Sessa je kazao kako se ne sprema učiniti ništa "spektakularno". "Udruga već ima svoju vizuru i unutarnju harmoniju i u tom dijelu ne mislim da će biti nekih većih promjena", kazao je.

No, najavio je kako će ustrajati na rješevanju problema materijalnog položaja sudaca i kvalitetnije unutarnje organizacije i nastojati da UHS dobije status koji, kako je rekao, sudačke udruge imaju u drugim zemljama.

Ocijenio je da ga uloga predsjednika UHS-a neće ometati u urednom obavljanju sudačke dužnosti te naglasio kako autoritet i prihvaćanje sudaca u javnosti proizlazi prije svega iz načina na koji obavljaju svoju dužnost.

Za razliku od svog prethodnika Vladimira Gredelja, koji je u pozdravnom govoru istaknuo da je stanje u pravosuđu katastrofalno, Sessa smatra da "stanje nije toliko loše".

"Mislim da je to tek način na koji javnost percipira pravosuđe i po tome nismo nikakva razlika od europskih zemalja", kazao je Sessa, dodajući da jedino u Norveškoj više od 50 posto građana smatra da sudstvo funkcionira normalno.

U posljednjem predsjedničkom obraćanju Gredelj je kazao da nakon sedam godina postojanja Udruge nema razloga za zadovoljstvo jer "nikada nije bilo političke volje da se riješi stanje u pravosuđu".

Ocijenio je da za teško stanje u pravosuđu velik dio odgovornosti snose i sami suci, zbog, kako je rekao, "mnogih afera za koje nitko nije odgovarao" i nekih "presuda koje vrijeđaju zdrav razum".

Odlukom većine članova Zbora UHS-a Gredelj je danas, iako je otišao iz sudstva u odvjetnike, izabran za počasnog člana i predsjednika Udruge.

Pročitajte više