Do drastičnog poskupljenja plina neće doći

Foto: Igor Kralj, Neva Zganec/PIXSELL

HRVATSKA energetska regulatorna agencija je donijela izračun prema kojem bi cijena plina od 1. travnja trebala porasti s 41 eura na 106 eura po megavatsatu.

Pudić: Kupci kreiraju usluge na tržištu

Ovdje se prije svega radi o poskupljenju javne usluge. Ali znači li to da će građani uistinu plin plaćati nekoliko puta više? Prema riječima stručnjaka, ne znači. Index je kontaktirao predsjednika Hrvatske stručne udruge za plin Dalibora Pudića. Razjasnio nam je sve u vezi s novom cijenom.

"To je cijena prema metodologiji HERA-e. Prema metodologiji to bi bila prosječna cijena plina unutar zadnjih godinu dana. No to ne znači da će kupci ostati na toj cijeni jer kupci mogu izabrati i tržišnu uslugu, pa bi im cijena bila značajno manja. Kupci kreiraju usluge na tržištu.

I zato se ne može govoriti o cijeni od 106 eura za kupce. Tržišna cijena plina je u današnjim uvjetima značajno niža od cijene prema metodologiji za javnu uslugu", objasnio je Pudić.

"Znam da je premijer Plenković najavio nove mjere. A znamo i da je država prošle godine donijela Uredbu prema kojoj je definirala da sav plin koji Hrvatska, odnosno Ina, proizvede ostaje u Hrvatskoj i koristit će se za kućanstva i neprofitne ustanove.

Ta cijena je nešto niža od tržišne. Uz to, postojala je i subvencija za kućanstva, koja je iznosila nekih 13 eura te PDV od 5 posto.

Ne mogu ulaziti u to hoće li opet biti isto, to je na donositeljima odluka, ali sigurno u praksi ne može biti cijena od ovih 106 eura samim tim što bi kućanstva prešla na tržišnu uslugu. Trenutna tržišna cijena je oko 50 eura, a tu bi još išli troškovi transporta i dobave, PDV-a.

Cijena koja bi mogla realno biti viša bi se kretala oko 20 posto više nego sad. Ali kako sam rekao, Vlada RH je najavila paket pomoći. Bez paketa pomoći cijene bi rasle. No, o paketu pomoći, dok se ne donese, ne bih spekulirao", objasnio je Pudić.

U ožujku će vlada predstaviti mjere

Predsjednik vlade Andrej Plenković najavio je da će novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu biti usvojen u ožujku i na snagu će stupiti 1. travnja. 

>>Plenković najavio novi paket mjera pomoći

"Svi resori su angažirani. Ići ćemo u korist i građana i gospodarstva", rekao je premijer Plenković, upitan o novom paketu pomoći građanima i gospodarstvu, te je najavio i da će mjere u ožujku biti predstavljene javnosti.    

Podsjetimo, prošle godine vlada je paketom mjera limitirala rast cijena električne energije na 9.6 posto, ali i plina na najviše do 20 posto. Uvedene su i snižene stope PDV-a na plin.

Pročitajte više