Do kada će Rimac koristiti javne ceste kao testni poligon za jurnjavu u Neveri?

Screenshot: YouTube

AKO nas sjećanje dobro služi, nikada u povijesti nije zabilježeno da je netko javnom prometnicom u Hrvatskoj jurio ovolikom brzinom. 

A priča ide ovako. Zainteresirani kupac s jakom prisutnošću na društvenim mrežama stigao je u Zagreb na poziv Rimca. Kako nije profesionalni vozač, bilo je potrebno upoznavanje s autom. A i radi se o nemalom iznosu, koji je potrebno izdvojiti za auto koji na papiru nudi performanse kakve danas ne nudi niti jedan drugi svjetski proizvođač. A k tome ih nudi donedavno anonimni proizvođač iz zemlje koja je samo mala točkica na automobilskom globusu.

>> VIDEO Rimčevom Neverom jurio 328 km/h zagrebačkom obilaznicom. Policija: Istražujemo

Stoga je zaslužio pravu prezentaciju. Na stazi u Mićevcu Steve je učio driftati i nakupljati vozačko iskustvo od Rimčevog testnog vozača. Iz videa nije jasno jesu li prije ili nakon upoznavanja na stazi izašli na obilaznicu. U dobrom duhu pretpostavit ćemo da su prvo spalili gume, a onda nabijeni adrenalinom izašli na megdan zagrebačkom asfaltu.

Jure oni obilaznicom u pola bijelog dana, komentiraju mogućnosti i želje. Steve je ohrabren Mrgudom, iskusnim testnim vozačem koji želi pokazati auto u najboljem svjetlu, a pritom nije opterećen zakonom, pa ni brigom za osobnu sigurnost. Na upit ima li policije, on kima glavom lijevo-desno i kaže "ne“, dajući dodatni poticaj da nagazi i osjeti što gotovo 2 MW mogu. Želja mu je bila voziti 200 mph (322 km/h), ali na kraju ga je nagazio na 328 km/h. Ha, s kakvim li će se dojmovima vratiti Steve iz Hrvatske?

Savršenim.

91 metar u sekundi

Nije 100, ali je to dobar 91 metar u sekundi. Upravo to znači brzina od 328 km/h. Voziti tom brzinom usred bijelog dana obilaznicom glavnog grada, u prisutnošću predstavnika proizvođača koji je testni vozač i koji bi trebao znati barem osnovna prometna pravila, ili barem imati dovoljno zdravog razuma, pa što je to?

Ne znamo ni sami jednoznačno, nismo pravni stručnjaci, ali u svemu vidimo nepromišljenost, ljudsku glupost i ogromnu dozu bahatosti. Nije bitno hoće li se to okarakterizirati kao divljanje, terorizam ili pokušaj ubojstva, važno je da se ne ponovi. 

Neki će reći da pretjerujemo, ali hajdemo malo okrenuti priču.

Zamislite vlasnika dozvole za nošenje i posjedovanje oružja koji uzme najprecizniji i najsigurniji pištolj, jer Nevera je neprikosnovena na cesti. Zatim okači metu na zid, recimo osnovne škole, i krene trenirati. Da nikog ne ometa, uzet će prigušivač jer i električni auto je nečujan. I uz prisutnost sportskog trenera odradi jedno 15 minuta treninga jer je u streljani gužva, a i nije mu baš neko okruženje. Baš kao što Steveu nije bilo ono na zatvorenom poligonu u Mićevcu. 

Sve dok ne bi došla policija, građani bi zasigurno bili uznemireni, a neki bi pobjegli glavom bez obzira iako realno i nisu u velikoj opasnosti.

Sa zaobilaznice i u sekundi kad zvijer od 2.3 tone prolazi uz vas s 300 km/h nemate kamo i, da, u velikoj ste opasnosti. I policija neće doći ako se ništa ne dogodi. A ako se dogodi, bit ćete vjerojatno mrtvi.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više