Dobar posao u Savskoj: Klemm security dobit će 655.000 kuna za čuvanje Ministarstva branitelja

Foto: Hina, Screenshot: Google maps

ZAŠTITARSKA tvrtka Josipa Klemma, Klemm sigurnost, preuzet će čuvanje Ministarstva branitelja i Ministarstva socijalne politike i mladih, koje se nalazi na istoj adresi - Savskoj 66.

Kako je Indexu prije nekoliko dana potvrdio Josip Klemm, njegova tvrtka uskoro kreće u obavljanje posla. U tvrtki Klemm sigurnost taj dan su nam kratko potvrdili da su posao dobili putem natječaja, zato što su bili najjeftiniji ponuditelj, no nisu željeli odgovoriti na pitanje koliko će novca u pola godine, koliko traje ugovor, Klemmova tvrtka uprihoditi.

Za odgovor smo se obratili Ministarstvu branitelja, koje je odgovorilo kako će taj posao platiti ukupno 524.175,00 kuna, odnosno 655.217,50 kuna s PDV-om, naglasivši kako se radi o ponudi s najnižom cijenom.

"Ministarstvo branitelja provelo je postupak nabave zaštitarskih usluga tjelene i tehničke zaštite osoba i imovine. Ovaj postupak nabave predstavlja zajedničku nabavu Ministarstva branitelja i Ministarstva socijalne politike i mladih temeljem članka 8. Zakona o javnoj nabavi, koji su smješteni u istom poslovnom prostoru na Trgu Nevenke Topalušić 1 u Zagrebu.

Do isteka roka za dostavu ponuda, pristigle su četiri ponude sljedećih ponuditelja:

1. SIGURNOST d.o.o. za poslove zaštite osoba i imovine, I. Gundulića 5, 31 000 Osijek
2. KLEMM SIGURNOST d.o.o., za tjelesnu i tehničku zaštitu, Drage Gervaisa 3, 10 090 Zagreb
3. SOKOL MARIĆ d.o.o., za usluge zaštite osoba i imovine, Trg M. Tita 8/II, 10 000 Zagreb

Kriterij odabira bila je najniža cijena ponude. Prema kriteriju odabira ponuda predlagatelja KLEMM SIGURNOST društvo s ograničenom odgovornošću za tjelesnu i tehničku zašttu u iznosu od 524.174,00 kuna, odnosno 655.217,50 kuna s PDV-om, je ponuda s najnižom cijenom.

U tijeku je usuglašavanje teksta ugovora između Ministarstva branitelja, Ministarstva socijalne politike i mladih i tvrtke KLEMM SIGURNOST d.o.o., a obavljanje zaštitarskih usluga započinje 16. srpnja u ponoć. Ugovor će važiti do 31. prosinca 2016. do 24 sata, odgovorili su iz Ministarstva branitelja za Index.

Vođa ilegalnog prosvjeda s dvije Uskokove optužnice na leđima

Podsjetimo, Josip Klemm javnosti je poznat kao jedno od lica prosvjeda šatoraša. Šator je u jednoj od najprometnijih ulica Zagreba, Savskoj cesti, stajao više od godinu dana. Tijekom godine logorovanja ispred ministarstva, šatoraši su održali više prosvjeda, a tijekom jednog od njih iznijeli su plinske boce na ulicu.

Bivšeg ministra branitelja Predraga Matića tijekom šatorovanja više su puta izvrijeđali te mu spriječavali ulaz u zgradu ministarstva. Interese šatoraša u javnosti je često predstavljao upravo Josip Klemm.


Josip Klemm hrvatskim je pravosudnim organima itekako poznat. Sredinom rujna bi mu tako na Županijskom sudu u Zagrebu trebalo početi suđenje za optužbe da je od 2005. do 2007. iz svoje tvrtke, uz pomoć još nekih optuženika koji su priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom, izvukao gotovo tri milijuna kuna i pritom utajio čak 593 tisuće kuna poreza na dobit.

Sutkinja Sanja Mazalin zakazala je za 19. rujna prvo ročište na kojem će se Klemm ponovno očitovati o optužnici koju je protiv njega podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zbog zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Klemmovo ime se u negativnom smislu spominje i u kontekstu transfera poznatog košarkaša Darija Šarića.

Osim Klemma, u ovom je slučaju Uskok podigao optužnicu i protiv pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića i voditelja Holdingove podružnice Sportski objekti Dragutina Kosića.

> Vođa ilegalnog prosvjeda i čovjek s dvije Uskokove optužnice za državu je idealan poslovni partner

Pročitajte više