Dobrodošli u Hrvatsku 2017.: Neonacističke orgije u centru Zagreba su u redu, ali ne i povik "HDZ lopovi"

Foto: Pixsell/Marko Lukunić/Facebook

DANAS je opskurna nakupina olinjalih neonacista održala prosvjed u centru Zagreba. Mahali su ilegalnim hrvatskim zastavama te zastavom na kojoj je jasno istaknut ustaški pozdrav, javno prijetili skidanjem spomen-ploča te zapalili primjerak Novosti, novina srpske nacionalne manjine.

>> Plenković o Kelemincu i paljenju Novosti: "Ne bih se obazirao"


>> "PLENKOVIĆU, OPASNO JE IGRATI SE S PLOČOM" Keleminec usred Zagreba spalio Novosti i prijetio


Prosvjed je prošao pod budnim okom pripadnika interventne policije, kojih je bilo više od samih prosvjednika. No za razliku od nedavnog događaja u Poreču, kad je 18-godišnji Marko Starčić dobio prekršajnu prijavu jer je prilikom posjeta Andreja Plenkovića tom gradu glasno viknuo "HDZ lopovi! Lopine!", policija nije našla za shodnim podnijeti nijednu prijavu protiv organizatora današnjeg skupa pred redakcijom Novosti.



Javno spaljivanje novina koje neodoljivo podsjeća na rane dane nacističkog režima u Njemačkoj, očito nije uvrijedilo ničije moralne osjećaje (zbog čega inače policija uredno podnosi prekršajne prijave) niti se, barem po policijskoj procjeni, radilo o famoznom "kršenju javnog reda i mira".

Policija se nekoliko sati nakon današnjeg prosvjeda u centru Zagreba oglasila nemuštim priopćenjem, u kojem se navodi kako se "utvrđuju okolnosti navedenog javnog prosvjeda", pri čemu nisu zaboravili naglasiti da je "prosvjed uredno prijavljen". Do trenutka objave ovog teksta nije podnesena nikakva prijava ni protiv organizatora niti protiv sudionika prosvjeda koji je, što je savršeno očito svakom tko ima par zdravih očiju u glavi, protekao u tonu prijetnji i slavljenja ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Policija nije dugo "utvrđivala okolnosti" kad je tinejdžer pred Plenkovićem viknuo "HDZ lopovi"


Zanimljivo je taj slučaj usporediti s prekršajnom prijavom koju je nedavno dobio 18-godišnji Marko Starčić iz Poreča koji je pred premijerom Plenkovićem viknuo "HDZ lopovi! Lopine!". Poziv na sud Starčiću je uručio uniformirani policajac na Starčićevu radnom mjestu samo dva sata nakon što je mladić pred predsjednikom vlade povikom jasno pokazao što misli o vladajućoj partiji.

Policija koju kontrolira Plenkovićev osobni prijatelj Damir Božinović, tada nije trošila previše vremena na "utvrđivanje okolnosti". Policijska glasnogovornica tada je pokušala objasniti da je Starčić prekršajnu prijavu dobio zbog "remećenja javnog reda i mira vikom", iako nije pojasnila u kojem je trenutku mir Andreja Plenkovića postao javni mir.

Sramotne reakcije "uglađenog" Plenkovića


Fascinantno je usporediti reakcije premijera na prekršajnu prijavu Marku Starčiću, odnosno na današnji neonacistički skup u Zagrebu. Upitan o pozivu na sud koji je porečki tinejdžer dobio zbog povika "HDZ lopovi", Plenković je lakonsko odgovorio kako se "zakon treba provoditi". No kad je danas komentirao prosvjed ekstremnih desničara u Zagrebu, Plenković je ustvrdio kako se "ne bi na to obazirao" jer je Keleminčeva stranka "marginalna". Jedan tinejdžer koji viče "HDZ lopovi", po Plenkovićevu mišljenju, očito nije marginalan, ali 20-ak neonacista koji pale novine i slave ustaški pozdrav u centru Zagreba jesu i zbog toga nisu vrijedni obaziranja.

To je Hrvatska 2017. godine pod vlašću Andreja Plenkovića i HDZ-a. Neonacističke orgije u centru glavnog grada nisu sporne, ali je uzvik "HDZ lopovi" povod za prekršajnu prijavu.

Pročitajte više