Dobrodošlica gostima iz Srbije u Makarskoj: Da imam nož, sad bih te zaklao!

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Makarskoj podnijelo je sudu optužni prijedlog protiv 41-godišnjeg M. L. zbog prijetnje počinjene iz mržnje. Traže za optuženog osam mjeseci zatvora, jer je osuđivan za kaznena djela sa elementima nasilja. Inače je završio samo osnovnu školu.

"Mater četničku..."

Okrivljenika terete da je 23. lipnja u Makarskoj, uočivši osobno vozilo marke Toyota sa srpskim nacionalnim oznakama, iz mržnje povikao vozaču i njegovoj supruzi: "Srbe na vrbe".

Nije na tome stalo. Nakon četiri dana ih je ponovno sreo. Dok su izlazili iz vozila, okrivljeni im je prišao, zaprijetio im te ih izvrijeđao. "Da imam nož, sad bih te zaklao", kazao je vozaču, garniravši prijetnju s par klasičnih objeda, tipa "jebem vam mater srpsku, četničku", i slično...

Ljudima je prekipjelo. Otišli su u policiju i prijavili maltretiranje po nacionalnoj osnovi. Malo je reći da im je prisjelo ljetovanje u maloj zemlji za veliki odmor. 

Srbe na vrbe, hit sezone!

Neugodna situacija nije nikakva novost u Makarskoj, gradu kojim vladaju HDZ i Hloverkin tata. Prije mjesec dana "u čast" susreta domaćih vaterpolista i ekipe iz Srbije ispisan je grafit "Srbe na vrbe". Slogan je, očito, postao pravi hit kojim se dočekuju gosti sa Istoka.

Valja možda podsjetiti da je prije dva tjedna po prvi put u Hrvatskoj donesena presuda za rasnu mržnju. Dinko Mešin, sudac Općinskog suda u Splitu, kaznio je sa četiri mjeseca zatvora 24-godišnjeg Antonija Vujčića za plakat "Srbe na vrbe", kojim je lani dočekana srpska Davis Cup reprezentacija.

Pročitajte više