Dodaci za prehranu sportaša testirat će se na zabranjene tvari

DOK SVIJET atletike potresa najveći dopinški skandal posljednjih nekoliko desetljeća, iz znanstvenoga svijeta stižu najave novoga načina testiranja koji bi mogao zaustaviti val prijevara.

Do kraja godine u Velikoj Britaniji će na prijedlog Medicinskog instituta Britanskoga olimpijskog odbora, biti pokrenut prvi rutinski test za otkrivanje zabranjenih tvari u dodacima za prehranu sportaša, piše New Scientist.

Dosad je otkrivanje kemijskih tvari koje poboljšavaju sportske rezultate ovisilo o analizi urina. Trenutačno se naknadno pregledavaju zamrznuti uzorci urina sportaša kako bi se utvrdilo sadrže li tetrahidrogestrinon (THG), anabolički steroid koji, kao i ostale slične tvari, pomaže pri izgradnji mišićnoga tkiva, ali ga se zbog njegova kemijskoga sastava dosad nije moglo otkriti.

Nova inicijativa Medicinskog instituta Britanskoga olimpijskog odbora prvi je pokušaj reguliranja stanja u milijune dolara vrijednoj industriji pripravaka za prehranu, a koje mnogi sportaši optužuju za pozitivne rezultate analize njihova urina.

Da te optužbe nisu neutemeljene, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Wilhelma Schzera s Njemačkoga sportskog sveučilišta u Koelnu po narudžbi Međunarodnoga olimpijskog odbora. Ono je, naime, pokazalo da od 634 pripravaka kupljenih u 13 zemalja gotovo 15 posto sadrži tvari zbog kojih bi sportaši bili kažnjeni nakon testiranja na doping.

Sada će se, prvi put, svi ti proizvodi rutinski testirati u neovisnom laboratoriju prije nego što budu pušteni u prodaju, piše New Scientist.

To će "omogućiti veću transparentnost i bolje informiranje sportaša", tvrdi Greg White, koordinator za nove načine testiranja u Medicinskom institutu Britanskoga medicinskog odbora.

Osim što će sportašima omogućiti da ostanu "čisti", takvo će testiranje omogućiti i tvrtkama koje paze na svoj ugled da ne budu lažno optužene za dodavanje zabranjenih tvari u proizvode.

White već 18 mjeseci usavršava novi test u suradnji s tvrtkom HFL iz Suffolka, koja već ima iskustva s doping-testiranjem za utrke konja i pasa u Velikoj Britaniji. Dogovoreno je i sudjelovanje nekoliko velikih proizvođača koji će redovito slati uzorke proizvoda na rutinsko testiranje kojim će se utvrđivati sadrže li neku od 20 glavnih zabranjenih tvari.

Iako postoji više od 1500 zabranjenih tvari i stotine tvari koje se tek u tijelu pretvaraju u zabranjene tvari, nemoguće je testirati uzorke na sve njih, ali će se tim testom moći utvrditi postojanje sumnjivih spojeva, uglavnom steroida i stimulansa.

Još nisu poznate sve pravne posljedice testiranja, ali cijeli je projekt vrlo blizu realizacije, tvrdi White, a proizvodi će imati oznaku ispravnosti koju će dodjeljivati Britanski olimpijski odbor.

Ako se ovakva kontrola proizvoda pokaže uspješnom, mogla bi se proširiti i u cijelome svijetu. "Bilo bi sjajno kad bi ga preuzeli Međunarodni olimpijski odbor ili Svjetska anti-doping agencija", kaže White.

Ipak, industriju tih pripravaka, koja je samo u SAD-u 2001. imala zaradu od 17 milijardi dolara, neće biti lako nadzirati. U SAD-u i Australiji, primjerice, to tržište uopće nije zakonski regulirano, a pripravci se mogu naručiti i internetom.

Dodatni problem su i moguće tužbe sportaša koji bi unatoč uzimanju testiranih proizvoda mogli biti "pozitivni" na natjecanjima. Zato Clyde Williams, stručnjak za prehranu sportaša na britanskom sveučilištu Loughborough sportašima savjetuje da uopće ne uzimaju dodatke za prehranu.

Pročitajte više