dodijeljene nagrade "dr. oton kučera" uz stotu obljetnicu zvjezdarnice

Zagrebačka zajednica tehničke kulture (ZaTe plus) priredila je večeras svečanost uručenja nagrade tehničke kulture "Dr. Oton Kučera" za 2002. u zagrebačkoj Zvjezdarnici koja danas obilježava stoti rođendan.

Riječ je o nagradi za životno djelo koju je dobio Vladimir Štancl, te godišnjim nagradama koje su dodijeljene Tomislavu Petkoviću, Draganu Roši, Krešimiru Bartoliću, te u kategoriji udruga "Klubu željezničkih modelara Zagreb".

Nagrada za životno djelo nosi plaketu i 10.000 kuna, dok godišnja nagrada uz plaketu nosi 7000 kuna.

Nagrađenima je nagrade uručilo povjerenstvo za dodjelu nagrada na čelu s Jadrankom Goettlicher.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim pojedincima za trajan doprinos i sveukupno djelovanje tijekom duljeg razdoblja u razvoju i unaprjeđivanju djelatnosti ZaTe plusa. To uključuje i trajan doprinos razvoju tehničke kulture te stvaralačka postignuća trajne vrijednosti.

Godišnja nagrada dodjeljuje se pojedincima, udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama, uz ostalo za izuzetan doprinos razvoju i unaprjeđenju tehničke kulture, posebno djece i mladeži, putem izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u prirodoslovnim, tehničkim i drugim znanstvenim područjima.

Nagrada "Dr. Oton Kučera" utemeljena je 1996., a nosi naziv po prvom upravitelju zagrebačke Zvjezdarnice i popularizatoru prirodnih znanosti i tehnike dr. Otonu Kučeri (1856.-1931.).

(Hina) sdju mć



Pročitajte više