Dodijeljene nagrade Josip Juraj Strossmayer

PET NAGRADA Josip Juraj Strossmayer za najuspješnija znanstvena djela na hrvatskom jeziku te pet povelja za najuspješniji izdavački pothvat objavljen tijekom 2002. godine svečano je dodijeljeno danas u Zagrebu.

Nagrade su u Preporodnoj dvorani na Gornjem gradu dodijelili i nagrađenima čestitali pomoćnik direktora Zagrebačkog velesajma Juraj Centner i predsjednik Odbora za dodjelu nagrade akademik Milan Moguš, a u ime nagrađenih zahvalio se Miroslav Dodig.

Odbor nije imao lak posao jer je pristiglo 70 prijava od čega 43 za znanstveno djelo i 27 za izdavački pothvat, kazao je akademik Moguš.

Za najuspješnije znanstveno djelo na području društvene znanosti proglašena je "Ekonomika poljoprivrede" Josipa Defilippisa, na području humanističke znanosti "Reljef kralja Petra Krešimira IV." Igora Fiskovića, za medicinske znanosti "Pliometrijski mišićni trening" Miroslava Dodiga, za tehničke znanosti "Osnove tehničke termodinamike" Rajke Budin i Alke Mihelić-Bogdanić, a za područje prirodnih znanosti "Osnove biljne virologije" Nikole Juretića.

Za najuspješniji izdavački pothvat na području društvene znanosti nagrađen je "Prometej" iz Zagreba za djelo Ive Dragičevića "Kina od nebeskog carstva do naših dana", a na području humanističke znanosti "Naklada Ljevak" i HAZU za "Sabrana djela Milana Begovića". Za medicinske znanosti nagrađena je "Medicinska naklada" za djelo "Gastroenterologija i hepatologija", za tehničke znanosti nagradu ravnopravno dijele "Masmedia" za "Leksikon građevinarstva" i Školska knjiga za "Inženjerski priručnik 3", a za prirodne znanosti "Zavod za javno zdravstvo Županije splitsko-dalmatinske" i "Hrvatske vode" za djelo "Vode Cetine i njezina poriječja".

Tu nagradu već 14 godina dodjeljuju Zagrebački velesajam i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti za poticanje stvaralaštva na pet područja znanosti.

Pročitajte više