DODIJELJENE NAGRADE "MILKA TRNINA"

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu danas su uručene nagrade "Milka Trnina" za najbolju glazbenu izvedbu u prošloj godini Ivani Bilić, Zoranu Dukiću i Ivi Lipanoviću, dok su diplomu "Milka Trnina" primili Zagrebački puhački ansambl, Hrvatski komorni orkestar i Gudački kvartet Rucner. L

Tu prestižnu godišnju nagradu koja nosi ime istaknute hrvatske operne umjetnice Milke Trnine, dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU) od 1958., potsjetio je predsjednik društva Mladen Janjanin.

Kako je rekao, HDGU od svojih početaka, prije gotovo pola stoljeća, u članstvo okuplja istaknute glazbenike, a nagrada Milka Trnina najviša je strukovna nagrada Društva.

Udaraljkašica Ivana Bilić nagradu je dobila za koncert u crkvi sv. Katarine u okviru ciklusa "Četiri godišnja doba" Kvarteta Rucner.

Gitaristu Zoranu Dukiću nagrada je dodijeljena za solistički recital održan na Međunarodnom festivali gitare u Kastvu, a dirigent Ivo Lipanović nagradu "Milka Trnina" dobio je za izvedbu opere "Aida" Giuseppea Verdija, prikazanu na 49. splitskom ljetu.

Diplomu "Milka Trnina" Kvartet Rucner je dobio za ciklus koncerata "Četiri godišnja doba" u crkvi sv. Katarine.

Zagrebački puhački ansambl tu je diplomu dobio za koncert u crkvi sv. Katarine u okviru Zagrebačkih ljetnih večeri, dok je Hrvatski komorni orkestar diplomu dobio za koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu u prosincu 2003.

Žiri HDGU-a radio je u sastavu Prerad Detiček, Pavica Gvozdić, Branka Beretovac, Višnja Mažuran, Zlatan Srzić, Anđelko Krpan i Mladen Janjanin.

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više