Dodijeljene nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu

Foto: Hina

NAGRADE za znanost Sveučilišta u Splitu je nagrađenim znanstvenicima uručio rektor Dragan Ljutić, istaknuvši tom prigodom da su njihovi uspjesi rezultat razvoja i rasta tog sveučilišta posljednjih desetljeća.

Sveučilište je, rekao je Ljutić, ponosno na sve kolege jer svakim danom dokazuju i u značajnoj mjeri pridonose prepoznatljivosti splitskog sveučilišta na međunarodnoj sceni. Dodao je kako mu je drago što je Sveučilište Split jedno od boljih u regiji, podsjetivši da je još u 17. stoljeću u Makarskoj postojalo visoko učilište, kao i u Trogiru, odakle je krenula medicina, dok je Split u 10. stoljeću imao visoko učilište.

"Mi smo tu cijeli niz desetljeća, svi naši zaposlenici vrijedno rade na dizanju i prepoznavanju našeg sveučilišta, a najveća je vrijednost kada nekoga prepozna vlastita sredina", kazao je rektor Ljutić i najavio da će u listopadu otvoriti Studij hotelijerstva i gastronomije. 

Poticanje znanstvene izvrsnosti

U području znanosti nagrađeni su Igor Jerković s Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Ivana Bočina s Prirodoslovno-matematičkog i Maja Raguž s Medicinskog fakulteta, dok su u području tehničkih znanosti s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje nagrađeni Sandro Nižetić i Silvestar Šesnić, te Ante Munjiza s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Tri su nagrađena u području biomedicine i zdravstva, svi s Medicinskog fakulteta i to Ivana Kolčić, Mirna Saraga Babić i Eduard Vrdoljak, a u području biotehničkih znanosti nagrađen je Jure Brčić sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu.

U području društvenih znanosti priznanja su dobili Andreja Bubić s Filozofskog fakulteta, potom Dražen Čular i Sunčica Delaš Kalinski s Kineziološkog fakulteta. Ivana Kružić sa Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti nagrađena je za doprinos u humanističkom području, dok je među znanstvenim novacima, asistentima i poslijedoktorandima nagrada uručena Marku Vukasoviću s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Usto, Senat Sveučilišta u Splitu je, želeći poticati znanstvene izvrsnosti odnosno produktivnost znanstvenika, posebno priznanje za značajan doprinos prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu dodijelio Ozrenu Polašeku s Medicinskog fakulteta koji je prema analizi Clarivate Analytics prepoznat kao jedan od autora čiji su radovi u 1 posto najcitiranijih radova objavljenih u Web of Science bazi u 2018. godini.

Predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predsjednik Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti Eduard Vrdoljak novinarima je rekao da je javna rasprava za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti gotova te da su englesku verziju plana poslali u Svjetsku zdravstvenu organizaciju od koje su dobili dvije upute kako ga adaptirati.

Na pitanje da komentira jučerašnje otkriće izraelskih istraživača koji tvrde da su otkrili potpuni lijek za rak, odnosno antibiotik Mu Ta To, Vrdoljak je rekao da se slaže s komentarom znanstvenika Ivana Đikića koji je izrazio skepsu zbog tog "revolucionarnog" lijeka. Rekao je da su sve te bombastične najave nažalost često ili gotovo uvijek lažne, te da je po njegovu iskustvu velika vjerojatnost da će to biti još jedna lažna nada.

"Onkološka znanost napreduje nevjerojatno i ono što je jučer bilo neizlječivo danas je izlječivo. Postoji mnoštvo drugih stvari koje nisu tako bombastične, a koje malim koracima našim bolesnicima daju puno veće šanse za izlječenje", poručio je Vrdoljak.

Pročitajte više