Dodik odbacio prijedlog međunarodne zajednice o ustavnim promjenama u BiH

PREMIJER Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da će RS odbaciti novi dokument o ustavnim promjenama u BiH koji mu je dostavljen od strane međunarodne zajednice, jer je "antidaytonski", javljaju srpski mediji.

Dodik je potvrdio da je danas dobio dokument s prijedlogom ustavnih promjena koje preporučuju SAD i EU, a o kojem će sutra u Butmiru raspravljati s političkim vođama BiH. On tvrdi da taj dokument ne odgovara republici Srpskoj te je u pismu obavijesti predstavnike međunarodne zajednice da ga odbacuje. Dodik tvrdi kako je očito da su pregovori koji su dosad vođeni bili samo paravan za "paket" koji je već bio napravljen i to po želji Bošnjaka.

Ostali politički čelnici iz BiH prihvatili nacrt

"U potpunosti smo iznenađeni sadržajem prijedloga paketa koji nam je proslijeđen i smatramo ga antidaytonskim, politički nekorektnim i neprihvatljivim kao osnovom za razgovor", naveo je Dodik u pismu.


Dodik kaže kako sa žaljenjem primjećuje da je dio međunarodne zajednice pokazao nedostatak osjećaja za realnost, negirajući prava srpskog naroda u BiH.

Federalna televizija je javila da su ostali politički čelnici u BiH prihvatili nacrt sporazuma koji sadrži većinu prijedloga odbačenih u travnju, poput proširenja nadležnosti Ustavnog suda BiH te moratorije na državnu imovinu.

Pročitajte više