Dodik prijeti odcjepljenjem, Sarajevo spominje rat. Ozbiljno se zakuhalo u BiH

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

MILORAD Dodik je opet zakuhao situaciju u Bosni i Hercegovini svojim prijetnjama o secesiji manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Predsjednik Republike Srpske već danima verbalno divlja u javnosti, a ovaj je put za povod svojih vulgarnih, prijetećih i šovinističkih ispada izabrao prijepore oko državne imovine BiH. 

>> Dodik američkom veleposlaniku rekao da je ljigavac

Prepucavanje između Dodika i ministra obrane BiH Heleza

U međuvremenu su došle i neke reakcije iz Sarajeva, poput one ministra obrane Zukana Heleza (SDP BiH), u kojima se spominje reakcija Oružanih snaga na Dodikov mogući pokušaj secesije.

>> Ministar obrane BiH: Ako Dodik napravi što najavljuje, to je kraj Republike Srpske

Nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio kako će parlamentarnim strankama iz RS-a predložiti potpisivanje dokumenta o zaštiti entitetske imovine i koji, uz ostalo, sadrži najavu izvođenja policije RS-a na administrativnu crtu razdvajanja s Federacijom BiH, Helez je u intervjuu za komercijalnu Face TV iz Sarajeva kazao kako takav potez neće ostati bez reakcije te da će policajci u tom slučaju biti tek "glineni golubovi".

"Mi bismo vrlo brzo uspostavili ustavnopravni poredak", izjavio je Helez.

Vojni aneks Daytonskog sporazuma međuentitetsku crtu razdvajanja definira tek kao administrativni pojam i ne dopušta uspostavu bilo kakvog nadzora ili ometanja slobode kretanja.

>> Sve žešći sukob u BiH. Bošnjaci Dodiku zaprijetili ratom, stigao odgovor iz RS-a

Izvorno je za poštovanje tih pravila bio odgovoran glavni zapovjednik IFOR-a odnosno mirovnih snaga koje je u BiH nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma uputio NATO. Te su ovlasti sada prenesene na zapovjednika vojnih snaga Europske unije (EUFOR).

Dodikov huškački govor na komemoraciji za jasenovačke žrtve

Naravno, Dodik ima kapaciteta izazivati sukobe na više frontova - to ga i čini idealnim eksponentom Vladimira Putina u regiji - pa je dodatni skandal izazvao i svojim suludim šovinističkim govorom na komemoraciji za žrtve Jasenovca, koja je u nedjelju održana u Gradini u Republici Srpskoj. 

>> Dodik žestoko napao Milanovića: "Neka ne dolazi više u R. Srpsku ako će to činiti"

Srbe je proglasio najvećim žrtvama ratova pri raspadu bivše Jugoslavije, koji stoga imaju pravo biti u jednoj državi. "Mi pripadamo jednom narodu, a jednog dana ćemo biti jedna država i nitko nas neće spriječiti u tome jer je to naše pravo", poručio je Dodik najavivši kako će se za to boriti do kraja života.

Napad na dojučerašnjeg saveznika Milanovića

Izričito je spomenuo kako se RS mora ujediniti sa Srbijom ustvrdivši kako BiH danas ugrožava slobodu Srba. Ponovo je kazao kako u Srebrenici 1995. godine nije bilo genocida nad Bošnjacima, a vičući s govornice optužio je Veliku Britaniju kako bosanskim Srbima zbog tog zločina pokušava nametnuti etiketu genocidnog naroda.

Kritizirao je i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog posjeta Derventi u ožujku, kada je ondje uručio odličja 103. brigadi HVO-a zbog zasluga za borbu za obranu Bosanske Posavine. Poručio mu je da više ne dolazi na teritorij RS-a ako misli to ponovo činiti.

SDA blokira uspostavu vlade Federacije BiH

S obzirom na kompleksnu situaciju u BiH, Dodik nije jedini faktor nestabilnosti, iako je nedvojbeno najveći i najopasniji. Tu je i vodeća bošnjačka stranka SDA, koja blokira uspostavu vlade Federacije BiH jer nije dio vlasti. Za tu blokadu je zadužen SDA-ov kadar Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda, koji odbija potpisati imenovanje nove vlade, iako ona ima parlamentarnu većinu. 

No SDA je može blokirati zahvaljujući Lendi i stanju u Domu naroda, u kojem je SDA sumnjivim metodama došao do većine u bošnjačkom klubu. O tome što se događa u BiH razgovarali smo s kolumnistom sarajevskog lista Dnevni avaz Danijalom Hadžovićem i političkom analitičarkom Ivanom Marić.

Hadžović: Dodik je protiv odluke Ustavnog suda o državnoj imovini

Za početak pitamo Hadžovića što je točno predmet spora kada je riječ o državnoj imovini.

"Ustavni sud BiH donio je presudu po kojoj je vlasnik imovine u BiH (poput rijeka, šuma itd.), država Bosna i Hercegovina. Iz toga je dalje proistekao zahtjev da se na državnom nivou donese Zakon o državnoj imovini BiH koji bi to pitanje u skladu s odlukom Ustavnog suda zakonski definirao. Naravno, ova odluka od prvog trenutka naišla je na žestoku reakciju Milorada Dodika i SNSD-a, ali u otporu prema njoj suglasne su sve stranke u RS-u", objašnjava Hadžović.

Dodikov stav je da ta imovina pripada Republici Srpskoj i da BiH po Daytonskom ustavu nema svoju imovinu. 

"Tu traje pravni i politički spor oko pitanja i kako je samo organizirana Bosna i Hercegovina jer na sceni imamo različita tumačenja Daytona. Stav Dodika i većine stranaka iz RS-a jest da je Bosna i Hercegovina neka vrsta proste zajednice dva entiteta koji u sebi zadržavaju najveći dio državnosti i samo manji dio suvereniteta prenose na državni nivo. Drugim riječima, da su entiteti formirali BiH.

S druge strane, stav stranaka iz FBiH je, naravno, da entiteti postoje zahvaljujući BiH, da vrhovni suverenitet, kao i ovlasti pripadaju državi koja je u svakom pogledu nadređena entitetima. Odluka Ustavnog suda potvrđuje ovaj drugi pogled", kaže Hadžović.

Dodik je ekonomski uništio Republiku Srpsku

On ističe da ova odluka Ustavnog suda znači da RS praktički ostaje bez imovine i može je samo koristiti kao vlasništvo države ako joj se ustupi na korištenje, ali vlasnik i titular je država BiH.

"RS na taj način ostaje bez milijardi eura vrijedne imovine. Poseban je to problem ako uzmemo u obzir i ekonomsko stanje ovog entiteta. RS je u fiskalnom deficitu, ekonomska stabilnost ovog entiteta već dugo ovisi o stranim kreditima, a s državom kao vlasnikom zemljišta mogućnosti RS-a da se zadužuje i vodi iole samostalnu politiku uveliko su ograničene i zavise o odlukama s državnog nivoa", kaže.

Hadžović podsjeća da je Dodik već dva puta preko Narodne skupštine RS-a usvajao zakon o imovini RS-a kojim je pokušavao jednostrano prisvojiti imovinu države. Oba puta zakon je suspendirao visoki predstavnik, pa ih je onda i poništio Ustavni sud.

"Ne mislim da će, kao ni dosad, Dodik išta od svojih prijetnji provesti u praksu, ali dovoljno je šteta samo po sebi što proizvodi kaos i tenzije jer to usporava bilo kakav napredak i funkcionalnost Bosne i Hercegovine. Tko će, primjerice, investirati u zemlju u kojoj se svako malo prijeti ratom i gdje imate kontinuirani politički kaos?" pita se Hadžović.

Izazivanje kaosa je oprobana Dodikova taktika

Riječ je o oprobanoj Dodikovoj taktici: on proizvodi kaos, priziva sukobe i najavljuje velike korake, a onda zahtijeva da mu se nešto da zauzvrat kako bi se povukao.  "Nažalost, previše puta mu se popuštalo i izlazilo u susret i to u prvom redu od EU", kaže Hadžović.

Općenito, čini se da iz Sarajeva dolaze dvije vrste reakcija na Dodikove prijetnje. Prva je odgovaranje Dodiku recipročnim intenzitetom, a druga je podsjećanje na to da Dodik redovito izvodi ovakve stvari i da mu ne treba toliko davati na važnosti.

"To vam je sistem spojenih posuda. Na svaku Dodikovu prijetnju političari iz Federacije moraju odgovoriti također prijetnjom i zveckanjem oružjem kako ne bi izgledali slabo i neodlučno. Bošnjaci Dodikove prijetnje shvaćaju ozbiljno i žele garant od svojih političara da su se spremni suprotstaviti Dodiku i stati u zaštitu države BiH i njene cjelovitosti.

Naravno, političari ispunjavaju te želje i onda se krećemo u začaranom krugu ratnog stanja svijesti, kaosa, prijetnji i sukoba, gdje se građani kontinuirano drže u stanju pripravnosti, dok za to vrijeme društvo propada, čak više duhovno i demografski nego ekonomski", objašnjava Hadžović.

SDA se plaši gubitka resursa kojima je raspolagao kao dio vlasti

Istovremeno, SDA pod vodstvom Bakira Izetbegovića blokira uspostavu vlade Federacije BiH. Time RS izgleda kao politički stabilniji entitet BiH.

"SDA-u savršeno odgovara ovo što Dodik radi jer s jedne strane potvrđuje njihove teze da je nova vlast na nivou BiH nesposobna da se uhvati u koštac s njim i popravi odnose, a s druge strane povećava popularnost SDA koji svoju podršku temelji na kvazipatriotizmu i tobožnjoj obrani države.

Hadžović kaže da je najvažniji interes SDA "zadržavanje kontrole na resursima ovog društva koje su oteli".

"Pritom ne mislim samo na ekonomske resurse, iako su im oni možda i najvažniji, nego i na kontrolu sigurnosnog i obavještajnog aparata, pravosuđa, agencija itd. Silaskom s vlasti oni gube kontrolu na milijardama maraka, desetinama hiljada radnih mjesta na budžetu, ali ostaju i bez garanta da njihov kriminal i zlodjela neće biti procesuirani. Dakle, za SDA je opstanak na vlasti pitanje života i smrti. Blokirat će dokle god budu mogli", objašnjava Hadžović.

Evo zašto neće biti rata u BiH

Nažalost, kada je riječ o BiH, uvijek je otvoreno pitanje nekog novog rata. Pitamo Hadžovića očekuje li nekakvu moguću oružanu eskalaciju trenutnih političkih sukoba.

"U najgorem slučaju bi se mogli desiti neki pojedinačni incidenti, ali ni to se još nikad nije dogodio. Zapravo, ispod površine visoke politike život u BiH se zapravo odvija krajnje normalno, od suradnje policija u oba entiteta, koja je jako dobra, do suradnje samog stanovništva", odgovara.

"U BiH se normalno trguje i radi u svakom segmentu, ali kada pratite vijesti i slušate političare, stječete utisak da samo što nije zapucalo", dodaje. Hadžović misli da oružanog sukoba ne može biti iz dva razloga.

"Prvi je taj da naši političari jesu beskrupulozne štetočine, možda su i nerazumni, ali ipak ne do te mjere da bi bili spremni riskirati vlastiti komfor i sigurnost ulaskom u nekakvu avanturu sukoba. Druga stvar, međunarodne trupe su i dalje prisutne u BiH, naša država je praktično protektorat zapadnih država, u prvom redu SAD-a, i mislim da je iluzorno misliti da bi, pogotovo u jeku rata u Ukrajini, oni uz tolike mehanizme moći dozvolili još jedan konflikt u Europi. I uvijek imajte na umu da je BiH zemljica od nekih tri milijuna stanovnika, to je jedan osrednji grad u Europi", kaže ovaj kolumnist.

Zapad mora oštrije reagirati na Dodikove prijetnje

Problem je i mlitavost reakcija koje na Dodikovo divljanje dolaze iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

"Reakcija OHR-a i generalno zapadnih država prema Dodiku je morala biti puno oštrija i odlučnija. Dodik se nalazi u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji i to je oblast gdje se prema njemu moglo i trebalo mnogo oštrije pristupiti i uskratiti mu sredstva. Od visokog predstavnika Christina Schmidta možemo očekivati da, u najmanju ruku, u startu sasiječe svaki antiustavni potez koji bi Dodik povukao jer to mu je i obaveza prema Daytonu", kaže Hadžović.

Je li sukob Dodika i Milanovića fingiran?

Nismo propustili priliku pitati Hadžovića da komentira raskol između Dodika i Zorana Milanovića, predsjednika RH koji je svojedobno izjavljivao da je izdajnik svatko tko kritizira njegovo slizavanje s kabadahijom iz Laktaša. 

"Milanović je velika sramota Hrvatske. Tužno je i žalosno da se na čelu Hrvatske može nalaziti osoba koja s Dodikom dijeli simpatije prema Rusiji, otpor vanjskoj politici Zapada i slične poglede na unutrašnja pitanja u BiH", smatra Hadžović.

"No Milanović mora razmišljati prije svega o domaćem tržištu, a u to spada i desničarski arsenal slavljenja 'bojovnika' i borbi iz Domovinskog rata. No kada se dođe do te točke, sukob s Dodikom i RS-om je neizbježan, pa makar bio i fingiran. Dakle, poput svih radikalnih desničara, Dodik i Milanović dijele većinu pogleda, ali prije ili kasnije moraju doći u međusobni sukob jer je konflikt jedini rezultat takvih politika", dodaje. 

"Srpski i hrvatski nacionalizam i dalje imaju previše točki sporenja da bi njihova simbioza mogla biti posve funkcionalna", zaključuje Hadžović.

Ivana Marić: Dodik već skoro 20 godina prijeti odcjepljenjem

Politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić podsjeća da Dodik još od 2006. godine prijeti odcjepljenjem RS-a.

"Za ovih skoro 20 godina nikada se nije usudio uraditi ništa ni blizu toga. Sve one male korake koje je i činio je zaustavio OHR i time bi bila završena priča. Dodik je prezadužio Republiku Srpsku i u panici je hoće li moći vratiti dugove koji dolaze na naplatu. Radi se o stotinama milijuna maraka duga, a imatelji obveznica bi mogli privatizirati javna poduzeća koja su u vlasništvu RS-a ako dug ne podmire na vrijeme", kaže ona.

Drugim riječima, iza najnovije runde prijetnji se krije promašena ekonomska politika koju Dodik vodi.

Uhodani sistem svađa nacionalističkih lidera

"Zbog financijske i političke situacije u kojoj se RS nalazi, rijetki su oni koji mu žele odobriti novi kredit. Među njima je i Kina koja ima vrlo precizne i stroge zahtjeve. Dodikovo inzistiranje na prepisivanju državne imovine na RS bi se moglo povezati s kreditnim zaduženjem kod Kineza. Drugog racionalnog objašnjenja za njegovu nervozu i požurivanje rješenja tog problema nema", smatra Marić.

Kada je riječ o žestokim reakcijama dijela sarajevske političke scene, ni to nije nešto novo.

"Dodik i Čović imaju uhodan sistem s Izetbegovićem i Komšićem. Oni njima nabace loptu napunjenu nacionalnim tenzijama, ovi njima vrate i tako već više od 20 godina. Ni jedna ni druga strana pri tome ne poduzimaju ništa konkretno, već se samo verbalno prepucavaju. Njima je to do sada odlično služilo za dobivanje izbora", objašnjava ova analitičarka.

Evo zašto ne treba reagirati na Dodikove ispade

Postoje i dobre vijesti. Marić tu aludira na staloženu reakciju ministra vanjskih poslova BiH Dine Konakovića, ujedno i predsjednika stranke Narod i pravda. "Srećom su se pojavili i drugi političari iz Sarajeva koji ne reagiraju na Dodikove provokacije bez obzira na to što ih zbog toga prozivaju da nisu dovoljno dobri Bošnjaci i Bosanci", kaže.

"Taktika reagiranja na Dodikove izjave se pokazala beskorisnom za državu i društvo, stoga je mnogo važnije građanima objasniti da se iza nacionalnog orgijanja skrivaju stvarni problemi. Građanima u Republici Srpskoj treba objasniti da prebacivanjem imovine na RS Dodik ne pokušava zaštititi Srbe i RS, već da imovinu građana stavlja na kocku da bi se izvukao iz dugova u koje je RS uvukao svojom nerazumnom politikom", dodaje Marić.

Kada je pak riječ o destruktivnom ponašanju SDA, Marić podsjeća da je ta stranka u zadnjih 30 godina samo dvije godine bila u opoziciji, i to prije dvadeset godina. 

"Njima je opozicija ravna propasti i ne mogu zamisliti život ako nisu u vlasti. Bakiru Izetbegoviću je to slamka spasa da ostane na čelu stranke jer je izgubio na svim ostalim poljima i nema adute da se uopće kandidira za predsjednika stranke na kongresu u rujnu. Rukovodstvo SDA je svjesno da će izgubiti brojne članove ako izgubi priključak na javna sredstva i brojne funkcije i da će brojni kadrovi prijeći u druge stranke, posebno one koje su nastale iz SDA", smatra Marić.

"Dodika nije podržao čak ni Vučić"

I ona smatra da nema šanse da verbalne čarke prerastu u pravi oružani sukob.

"Mnogo je argumenata koji govore da novog rata neće biti. BiH ima zajedničku armiju kojom upravljaju sva tri člana Predsjedništva konsenzusom. Nijedna strana nema ni armiju, ni oružje, ni ljude, ni ozbiljan povod za rat. Dodika nije podržao čak ni Vučić, koji stalno ponavlja da podržava BiH u dejtonskim granicama", podsjeća Ivana Marić. 

Ističe da Dodik na pomoć Rusije ne može računati jer je njoj i rat s Ukrajinom previše. 

"Zapadne sile bi jedva dočekale da se mogu politički riješiti Dodika i prekinuti njegove veze s Rusijom. Sve su to samo blefiranja i pokazivanja mišića, bez ikakvih pozadinskih planova. Situacija je potpuno drugačija nego što je bila 1990-ih godina, tada su svi navedeni uvjeti bili ispunjeni - vojska, ljudstvo i cilj", kaže.

Pročitajte više