Dodik rekao da ne razumije optužnicu i odbio ustati na sudu: "Bole me leđa"

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik danas se na Sudu BiH nije izjasnio o optužnici koja je protiv njega podignuta zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta ustvrdivši da ne razumije što u njoj piše i dodavši da vjeruje da je osuđujuća presuda već donesena.

Aktualni predsjednik Republike Srpske u sudnicu u Sarajevu je došao u pratnji odvjetnika, a ovaj rutinski proceduralni postupak pratio je velik broj novinara dok je galerija u najvećoj postojećoj sudnici bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Među posjetiteljima su prevladavali Dodikovi simpatizeri i politički suradnici koji su tamo došli kako bi mu iskazali potporu i lojalnost. Nakon ročišta novinarima je rekao da su mu "pokušali uvaliti optužnicu na latinici" i da na Sudu nema zastave RS-a.

Dodik: Ne mogu ustati jer me bole leđa

Dodik nije želio ustati kada se trebao izjasniti o krivnji te je rekao kako ne razumije optužnicu, a na isti način je postupio i Miloš Lukić, direktor Službenog glasnika RS-a koji je optužen zajedno s njim. Dodik se žalio kako ne može ustati jer ga "bole leđa", što je sutkinja Jasmina Ćosić Dedović ocijenila kao nepoštovanje suda.

Sukladno pravilima sutkinja je konstatirala kako su se i Dodik i Lukić izjasnili da nisu krivi pa ih sada čeka suđenje. "Nisam razumio i shvatio na čemu je to (optužnica) zasnovano", izjavio je Dodik novinarima.

Nakon ročišta Dodik rekao da Sud i Tužiteljstvo ne smatra ustavnima, opet kazao da Schmidt nema ovlasti, Murphyja nazvao "kretenom"

Nakon ročišta Dodik je kazao kako državni Sud i Tužiteljstvo BiH smatra neustavnima i nezakonitima, a ponovo je bez argumenata tvrdio kako Christian Schmidt nema ovlasti visokog predstavnika i kako je njegovo djelovanje svedeno na pokušaj obračuna s RS-om.

Dodik je rekao da je Schmidt neizabrani stranac koji nije imenovan odgovarajućom rezolucijom Vijeća sigurnosti te da je nametnuo akte i rekao da se, ako ih se ne poštuje, može ići u zatvor od pet mjeseci do pet godina. Dodik smatra da je on samo prvi koji je doveden po toj osnovi, piše Klix.

Najavio je kako će se ipak braniti tijekom suđenja koje ga čeka iako vjeruje kako je osuđujuća presuda već donesena, i to pod utjecajem američkog veleposlanika Michaela Murphyja, kojega je nazvao "kretenom".

Zasmetala mu latinica

Dodik je pred novinarima nakon ročišta komentirao i da su se na Sudu našle samo zastave BiH i FBiH te da nema zastave Republike Srpske.

"Ja sam optužnicu dobio na latinici, a zna se da sam pripadnik srpskog naroda i tražio sam da se dostavi na ćirilici. Pokušali su da mi uvale optužnicu. Optužnica je nerazumljiva jer je podignuta na bazi činjenice da je Schmidtu povrijeđena taština", rekao je Dodik, piše Klix.

"Ja ću doći i na sljedeće sesije i to nije sporno i u atmosferi koja je ovdje nepovoljna za bilo koga iz RS-a. Narodna poslovica kaže - sila Boga ne moli, Bog silu ne voli", zaključio je Dodik.

Moguća kazna od šest mjeseci do pet godina, kao i odlazak s dužnosti

Dodika i Lukića Tužiteljstvo BiH optužilo je na temelju izmjena kaznenog zakona BiH što ih je 1. srpnja nametnuo Schmidt i po kojima je nepoštovanje i neprovođenje njegovih odluka postalo kazneno djelo za koje se može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Osuđujuća presuda znači i automatsku smjenu s izabranih dužnosti odnosno zabranu njihovog obnašanja.

Optužnica protiv Dodika i Lukića

Optužnica protiv Dodika i Lukića podignuta je u kolovozu, a Sud BiH potvrdio ju je 11. rujna. Bio je to rezultat činjenice da je Dodik potpisao ukaz, a Lukić naložio objavljivanje odluke o stupanju na snagu dva zakona što ih je potkraj lipnja donio parlament RS-a, a nakon čega ih je poništio Schmidt.

Spornim zakonima donesenima na Dodikov poticaj u RS-u su željeli blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika.

Naredni korak je da Sud BiH kroz automatski sustav raspodjele predmeta odredi suca koji će voditi proces i zakaže početak suđenja.

Dodikov ministar sigurnosti podnio zahtjev za pokretanje istrage protiv Schmidta

Nešto prije nego što se Dodik pojavio u sudnici, u Sud BiH došao je njegov koalicijski partner i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kako bi podnio zahtjev za pokretanje istrage protiv Schmidta.

Dio je to strategije Dodikove obrane koja se temelji na tvrdnjama kako Schmidt nije zakonito izabrani visoki predstavnik jer to imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN pa on stoga, tvrde oni, nema ni ovlasti donositi obvezujuće odluke i nametati zakone.

Schmidta je 2021. za visokog predstavnika imenovao Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), kako je to bila praksa i s njegovim prethodnicima, s tim da je ovoga puta, zbog blokada koje je nametnula Rusija, izostala formalna rasprava o tome na Vijeću sigurnosti UN-a.

Rusija otvoreno podupire Dodikova dugogodišnja nastojanja da se OHR zatvori, a zbog sukoba Moskve i Zapada nakon agresije na Ukrajinu ti su pokušaji postali znatno agresivniji.

Pročitajte više