Dodik: Četiri tisuće mrtvih tijela u Srebrenicu su donesena "sa strane"

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik danas je, uoči rasprave na Općoj skupštini UN-a o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ponovo negirao taj zločin i najavio inicijativu za "mirno razdruživanje" BiH.

Dodik je danas u Srebrenicu poveo cijelu vladu Republike Srpske i održao govor u obližnjem Bratuncu, pri čemu je osudio države koje predlažu rezoluciju, a to su Njemačka i Ruanda, i još četrdesetak koje ju sponzoriraju, među kojima je i Hrvatska. 

Dodik je lažima nazvao sudski utvrđene činjenice o genocidu nad više od osam tisuća Bošnjaka koji su počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. Tvrdi da je u Srebrenici stradao i "neutvrđeni broj Bošnjaka" i da su četiri tisuće mrtvih tijela ondje "donesene sa strane".

"Sve ove godine nisu uspjeli dokazati tu brojku (od preko osam tisuća žrtava)", kazao je Dodik. 

Dodik: Nama Dan sjećanja na Srebrenicu neće biti ništa jer mi ništa nismo napravili

Opća skupština UN-a u danas popodne u New Yorku trebala bi glasati o predloženoj rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dodik je odmah najavio kako u RS-u to neće poštovati. "Nama to neće biti dan sjećanja jer mi taj dan nismo ništa napravili", kazao je Dodik.

U prijedlogu rezolucije o jednom od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata osuđuje se, među ostalim, negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine. Srbija i Republika Srpska, u kojoj dominiraju bosanski Srbi, više puta poricale su da se u Srebrenici dogodio genocid i protive se usvajanju rezolucije.

Za usvajanje treba obična većina u Općoj skupštini, odnosno 97 glasova, što je izgledno. Očekuje se da će desetak zemalja glasati protiv rezolucije, dok se nekoliko desetaka članica UN-a suzdržava od glasanja zbog srpske diplomatske ofenzive, posebice među nesvrstanim zemljama. 

Dodik: Zapadni svijet se urotio s Bošnjacima da nerođenu djecu proglasi genocidašima

Tekst rezolucije nigdje ne osuđuje Srbiju ili Srbe i ne nameće im kolektivnu krivnju za genocid. 

Postrojbe bosanskih Srba su 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a, ubile najmanje 8000 Bošnjaka. Taj je zločin Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji definirao kao genocid. Za to je dosad na tom sudu i sudovima u BiH osuđeno više od 50 osoba. Pokolj u Srebrenici je i Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) proglasio genocidom.

Dodik je, pak, najavio da će vlada RS-a nakon usvajanja rezolucije predložiti "sporazum o razdruživanju i mirnom razgraničenju".

Današnja BiH nije, po njegovu tumačenju, nastala na temelju Dejtonskog sporazuma, nego dobrovoljnim spajanjem RS-a i Federacije BiH, pa bi taj dogovor sada "mirno raskinuti". 

"To ćemo pokušati napraviti u narednih par godina", kazao je Dodik, koji tvrdi da se cijeli zapadni svijet urotio s Bošnjacima u nakani da i "nerođenu djecu proglasi genocidašima" i pritom nameće koncept unitarne BiH.

Pročitajte više