Dodjeljene nagrade hrvatskog glumišta

NA SVEČANOSTI u Hrvatskome narodnom kazalištu večeras su dodjeljene nagrade Hrvatskog glumišta 2004. za najbolja ostvarenja iz područja dramske, radio i televizijske umjetnosti te operete/mjuzikla, plesa, scenografije i kostimografije.

Svečanost dodjele nagrada, koje su utemeljili Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Hrvatska radiotelevizija i Večernji list, održana je pod pokroviteljstvom i u nazočnosti ministra kulture Bože Biškupića.

Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje dobili su dramski umjetnik Miše Martinović i baletni prvak i koreograf Miljenko Vikić. Miši Martinoviću nagradu je uručio ministar Biškupić, a Miljenku Vikiću predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Goran Grgić.

Za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji drame nagrađena je predstava "Ekvinocijo" Ive Vojnovića, u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla 55. Dubrovačkih ljetnih igara.

Redatelj Juvančić za tu je predstavu dobio nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje u drami.

Za najbolju glavnu žensku ulogu u drami nagrađena je Doris Šarić Kukuljica za ulogu Jele u predstavi "Ekvinocijo".

Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Krešimir Mikić za ulogu Psa u predstavi "Pas, žena, muškarac" Sibylle Berg u režiji Zijaha A. Sokolovića i izvedbi Teatra Exit iz Zagreba.

Za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji operete i mjuzikla nagrađen je mjuzikl "Chicago" Freda Ebba, Boba Fossea i Johna Kandera, u režiji Dore Ruždjak Podolski i izvedbi kazališta "Komedija".

Za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje u kategoriji operete i mjuzikla nagrađeni su Dinko Appelt za dirigiranje u mjuziklu "Chicago", Igor Barberić za koreografiju i Dora Ruždjak Podolski za režiju toga mjuzikla.

Za najbolje umjetničko ostvarenje u opereti-mjuziklu za žensku ulogu nagrađena je Mila Elegović Balić za ulogu Audrey u mjuziklu "Mali dućan strave", u režiji Igora Mešina i Damira Lončara u izvedbi kazališta Komedija, i za ulogu Roxie Hart u mjuziklu "Chicago".

Đani Stipaničev je za ulogu Tonya u mjuziklu "Priča sa zapadne strane", u režiji Stanislava Moše i izvedbi zagrebačkog HNK, osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu u opereti i mjuziklu.

Predstava "Kaputt", u koreografiji Mirjane Preis i u izvedbi zagrebačkog Studija za suvremeni ples, proglašena je najboljom predstavom u cjelini u kategoriji plesne umjetnosti.

Za najbolje koreografsko ostvarenje u plesnoj predstavi nagradu je dobila Ksenija Zec za koreografiju predstave "Isto" Zagrebačkog plesnog ansambla.

Dodijeljene su i ostale nagrade za mlade umjetnike, za lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, za redateljska ostvarenja u radio-drami, za glumačka ostvarenja u tv-drami i druge.

Dodjelu nagrada režirala je Dora Ruždjak Podolski, scenaristica je Ivana Bakarić, a kroz program su vodili dramski umjetnici Vedran Mlikota i Igor Mešin.

Pročitajte više