Dogovorena gradnja novog stadiona na Maksimiru. Objavljeni detalji sporazuma

Foto: Hana Kajari/Index

POSTIGNUT je dogovor o zemljištu na kojemu se treba graditi Dinamov stadion. Vlada će danas potpisati dva sporazuma o razumijevanju, jedan s Crkvom, jedan s Gradom Zagrebom. Time je okončan višegodišnji spor s Katoličkom crkvom, koja će u zamjenu za zemljište dobiti deset lokacija na kojima trenutno nema crkvi.

Time bi se trebao riješiti 27 godina star spor oko zemljišta na kojem se nalazi sadašnji i na kojem bi se trebao graditi novi maksimirski stadion. Taj spor pokrenut je još 1997. godine, a sporazum, koji potpisuje Tomašević, u prosincu je usvojila Gradska skupština Grada Zagreba.

Potpisivanjem ovog sporazuma Crkva odustaje od povrata zemljišta i skida zabilježbe s čestica te se otvaraju vrata gradnji novog stadiona. No, njegova izgradnja je još daleko od bilo kakve realizacije, iako vladajući sad više nemaju nikakvih izgovora zašto ne bi počeli s projektom.

Sporazum su potpisali nadbiskup Dražen Kutleša, Andrej Plenković i Tomislav Tomašević. Na presici je rečeno da ovaj sporazum ima širu društvenu korist. "Njime se adresira nedostatak sakralnih objekata u nekim četvrtima", rečeno je na početku.

 

"Srdačno vas pozdravljam, na čelu s premijerom i gradonačelnikom. Prvo želim izraziti zadovoljstvo i vladi i Zagrebu na mogućnosti da smo realizirali ovaj ugovor. Ovo je na korist svim građanima Zagreba i Hrvatske", rekao je Kutleša.

"Mi na ovih deset lokacija želimo graditi crkvene objekte. I sve ono što ide popratno, možda i vrtići i sve ono što će biti potrebno. Nadbiskupija je izvršila svoju obvezu, sad je obveza na vladi i Zagrebu da ovo provedu. Zagreb mora u roku od dvije godine omogućiti gradnju ovih objekata koji su potrebni", rekao je Kutleša.

Tomašević je rekao da je ovo važan dan. "Nakon 27 godina se rješava imovinsko-pravni spor pokrenut davne 1997. godine. Vjerujem da se upravo zbog ovog spora nije išlo u gradnju novog, nego u rekonstrukciju, a to nikad nije dovršeno i stajalo je dosta novca. Ponosan sam što se ovo riješilo u mandatu ove gradske uprave, naravno, uz pomoć vlade i nadbiskupije. Dokazali smo da se mogu riješiti i najteži problemi. Hvala premijeru i nadbiskupu", rekao je.

"Sporazumom se definira odustajanje nadbiskupije od povrata maksimirskih nekretnina, a jedini vlasnik bit će Zagreb. Istovremeno, mi i vlada se obvezujemo da ćemo osigurati preduvjete za gradnju i rekonstrukciju 10 crkava i crkvenih prostora u Zagrebu", rekao je Tomašević.

"Nema nikakvih više pravnih prepreka za novi stadion. Grad Zagreb radi studiju izvodljivosti, vidjet će se koliko popratnih sadržaja može tu biti i oni će biti komercijalni. Držimo da se stadion može napraviti privatnim kapitalom", rekao je Tomašević.

Plenković je rekao da se rješava 30 godina star pravni problem. "To je bila prepreka novom stadionu, onakvom kakav Zagreb i Hrvatska zaslužuju. Hvala monsinjoru Kutleši, gradonačelniku Zagreba, kolegama u vladi...", rekao je Plenković.

Plenković kaže da je živio blizu stadiona osamdesetih, kad je Dinamo vodio Ćiro Blažević. "Sjećam se tog huka", rekao je Plenković. Dodao je da hrvatski nogometaši nikad nisu dobili primjeren stadion te je zbog toga ovo povijesni dan.

"Napravit ćemo napore da i Poljud bude obnovljen. Ali to ne znači da ćemo zaboraviti Rijeku, Osijek, Varaždin...", dodao je.

Uskoro opširnije

Pročitajte više