Dogovorena načelna suradnja između Istarske županije i grada Pule

PREDSTAVNICI Grada Pule i Istarske županije zajedno će izraditi elaborat izgradnje nove pulske opće bolnice, koja bi stajala između 200 i 250 milijuna kuna, a za čiju je gradnju i sufinanciranje suglasnost dalo Ministarstvo zdravstva.

To je dogovoreno danas na kraćem sastanku županijskog izaslanstva, predvođenog županom Ivanom Jakovčićem i izaslanstva Grada Pule s gradonačelnikom Lucianom Delbiancom na čelu, na kojem se, na inicijativu župana Jakovčića, razgovaralo o strateškim projektima u Puli i Istarskoj županiji.

U vezi s vlasničkim udjelima u istarskoj razvojnoj agenciji IDA - čiji je osnivač županija i koja je nositelj mnogih gospodarskih projekata u Istarskoj županiji, među kojima i onog o razvoju avio-industrije - dogovoreno je da će se pulski gradski čelnici u idućih mjesec dana izjasniti o tome jesu li zainteresirani za suvlasništvom u toj agenciji.

Župan Jakovčić naglasio je da je Istarska županija odlučila dokapitalizirati IDU i preuzeti većinsko vlasništvo nad njom, te želi i Gradu Puli ponuditi mogućnost da bude u suvlasništvu.

Najviše polemike izazvalo je pitanje plinifikacije Pule i Istre.

Naime, Istarska županija je nakon raspisanog natječaj za budućeg koncesionara plinifikacije Istre izabrala talijanskog partnera, a Grad Pula za koncesionara želi INA-inu tvrtku ´Proplin´ budući su Grad Pula i INA zajednički vlasnici pulske ´Plinare´.

Zaključeno je da će odluku o izboru koncesionara plinifinacije Pule donijeti posebna radna skupina.

Predstavnici županije i Grada Pule također su načelno dogovorili suradnja u pripremi turističke sezone i opskrbe pitkom vodom, zajedničku suradnju u provedbi kulturnih projekata, primjerice 50. Pulskog festivala i tradicionalnog Pulskog kulturnog ljeta.

Dogovorno je i zajedničko stajalište prema Ministarstvu obrane RH, koje, kako je rečeno, za razliku od ostalih gradova u Hrvatskoj, Puli i Istri nije dalo ni jednu vojarnu na raspolaganje.

Predstavnici županije i Grada Pule zaključili su da se što prije treba krenuti u provedbu spomenutih projekata, jer po riječima župana Jakovčića, to je moguće dok je ova Vlada na vlasti.

Pročitajte više