Dogovorena suradnja goranovog proljeća i proljeća pjesnika

Dogovorena je dugoročna suradnja hrvatske pjesničke manifestacije ´Goranovo proljeće´ i velike francuske međunarodne pjesničke manifestacije ´Proljeće pjesnika´ (Printemps des poetes).

Kako je priopćio predsjednik Goranovog proljeća Branko Čegec, pet hrvatskih pjesnika gostovat će na Proljeću pjesnika, koje će se istodobno održati u nekoliko francuskih gradova, od 10. do 16. ožujka, a pet francuskih pjesnika sudjelovat će na Goranovom proljeću od 21. do 26. ožujka.

´Ta razina suradnje, kako je dogovoreno, trebala bi se razvijati tijekom sljedećih godina, uključujući različite oblike nastupa i prezentacije hrvatske poezije u Francuskoj, odnosno francuske u Hrvatskoj, uključujući i dvojezične publikacije´, ističe Čegec.

Po njegovim riječima, već je tiskan dvojezični izbor poezije deset autora sudionika ovogodišnjih manifestacija pod nazivom ´Mars poetica´, u prijevodu Vande Mikšić, Brankice Radić i Marina Andrijaševića.

Predsjednik Goranovog proljeća Branko Čegec u predgovoru te dvojezične publikacije ističe kako vjeruje da su ovogodišnji program razmjene pjesnika i knjiga ´Mars poetica´ samo uvod u buduću bogatu i razgranatu suradnju, kako tih manifestacija, tako i dviju književnih sredina, koje su se često susretale, ali su premalo često bile spremne na zajedničke projekte.

Hrvatska selekcija za Proljeće pjesnika sastavljena je od dobitnika Goranovog vijenca - Zvonka Makovića i Zvonimira Mrkonjića te dobitnika nagrade Goran za mlade pjesnike - Krešimira Bagića, Lidije Bajuk i Renate Valentić.

Na Goranovom proljeću, kako je dogovoreno, nastupit će francuski pjesnici Marc Blanchet, Pascal Boulanger, Patricia Castex-Menier, Emmanuel Laugier i Veronique Pittolo.

Pročitajte više