Dok Banija krvari, vladari Hrvatske bave se luđačkim teorijama zavjera

Foto: FaH

DRUGI PUT u 30 godina Banija je teško ranjena. Rat je nekako preživjela, iako su njeni stanovnici, i Srbi i Hrvati, dali sve od sebe da jedni druge što efikasnije pobiju, a poslije rata vladajući HDZ je učinio još više da na njoj bude neprivlačno, neugodno, neljudski živjeti. 

Nisu ni znali živi li netko u zabitima

Brojna sela već duboko u 21. stoljeću nisu imala ni struju, njihovi stanovnici bili su zaboravljeni od svih, osim nekoliko humanitaraca, pa kad je udarila serija potresa, policija i druge državne službe nisu ni znale živi li netko u tim zabitima i isplati li se uopće gubiti vrijeme provjeravajući jesu li ti uglavnom starci preživjeli ili su pokopani pod ruševinama svojih kuća.

Bolje da Banija umre nego da se vide njihova nesposobnost i lopovluk

I opet je sve prepušteno humanitarcima, volonterima, koji su pohitali u pomoć Baniji, Banijkama i Banijcima, probijajući se do sela do kojih ni ceste nisu vodile, kuhajući za one koji su ostali bez domova, rušeći opasne dimnjake, raskrčujući ruševine, a HDZ-ovci, koji si nikako nisu mogli pripisati zasluge za ad hoc stvoreni sustav spašavanja i brige, optuživali su ih da piju, tuku se, previše kuhaju i uopće samo smetaju jer ne dozvoljavaju da Banija iskrvari, umre i više ne remeti skladnu sliku Plenkovićeve Hrvatske.

HDZ-u i Plenkoviću draža je, naime, mrtva Banija od ove koja pokazuje da je država nesposobna i da bez njihovog utjecaja sve puno bolje funkcionira. Takva Banija Plenkoviću je nepodnošljiva jer njene srušene kuće, pri čijoj je gradnji ukraden i posljednji dekagram čelika, pokazuju svu nakaznost politike od Franje Tuđmana, preko Ive Sanadera, do njega samog. Svaki pali krov, urušeni zid, zjapeća rupa na cesti zapravo pokazuje iskešeno lopovsko lice HDZ-a.

Cure im sline na mogućnost nove pljačke

To Plenković ne može ni na koji način demantirati, ne može to proglasiti pogrešnim dojmom ljudi koji su podmetnuli leđa da Baniju, usprkos svemu, održe na životu. Ruševine, jad, siromaštvo i beznađe se ne daju ni prikriti ni dedramatizirati. Na takve situacije HDZ-ovci reagiraju slično Pavlovljevim psima, sline im procure na mogućnost nove pljačke, a svaku kritiku proglašavaju urotom, demontažom države, maltene veleizdajom.

Urota političkih radikala i medija

Na jučerašnjem sastanku vrha HDZ-a stranačkom gremiju su servirane tvrdnju da su se mediji udružili i s radikalnom ljevicom i s radikalnom desnicom da bi naštetili njegovoj vladi. Plenković nije poput svog slavnog prethodnika spominjao crne, žute i zelene vragove, no probudio je ugodna sjećanja u Vladimiru Šeksu koji je mudro zaključio da se upiranjem prsta u srušene kuće i kriminalnu obnovu pokušava kriminalizirati Franju Tuđmana.

> N1: Šuica je rekla da mediji žele srušiti HDZ jer pišu Banija umjesto Banovina

Paranoično bjesnilo Dubravke Šuice

U paranoičnom bjesnilu najdalje je, pak, otišla Dubravka Šuica koja je dokaze za urotu i pokušaj destabilizacije vlade našla u upotrebi naziva Banija umjesto Banovina u medijima. Iako je potpuno besmisleno upuštati se u jezičnu raspravu sa Šuicom, koja je preživjela sve promjene u HDZ-u i od loše učiteljice engleskog postala sumnjivo bogata potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, ipak ćemo je podsjetiti da je Banija bila dovoljno dobra Gordanu Ledereru da po njoj nazove svoja Praskozorja, čije su snimke, praćene pjesmom Dire Straitsa, i danas mnogima prva asocijacija na pustošenje koje je taj dio Hrvatske prošao u ratu.

Histerično traženje neprijatelja i izdajnika među kritičarima i novinarima HDZ je doveo gotovo do savršenstva devedesetih godina, a sada samo ponavlja već prokušane litanije.

Pokvareni, zli i priglupi

Nesposobnost, pljačku, licemjerje, izrugivanje s ono malo pameti što je ostalo u Hrvatskoj i dalje pokušavaju prikriti udarajući u nacionalistički sentiment pa i s takvom besmislicom kao što je proglašavanje naziva Banija kodom po kojem se prepoznaju neprijatelji.

Gordan Jandroković, drugi čovjek Plenkovićevog HDZ-a, danas je imao priliku demantirati to Šuičino brljavljenje. No on je člana samog vrha HDZ-a koji je novinarima televizije N1 otkrio što je rečeno na sastanku proglasio priglupim.

> Njonjo: Netko iz HDZ-a je namjerno pustio te informacije, taj čovjek je priglup

Tako smo, eto, doznali da stranku i državu ne vode samo pokvareni i zli nego i priglupi. Hvala mu na toj utjesi. Banija će je znati cijeniti.

Pročitajte više