Dok Gadafi porukama diže moral, pobunjenici kreću u najveću ofenzivu na Sirt dosad

"POZIVAM libijski narod, muškarce i žene, da u milijunima izađu na trgove i ulice svih gradova. Idite mirno, budite hrabri, izađite na ulice, podignite naše zelene zastave prema nebu. Ne plašite se nikoga. Vi ste narod. Pravo je na vašoj strani. Vi ste uspravan narod na zemlji", poručio je jučer Gadafi svojim Libijcima u poruci koju je emitirala televizija Al-Arrai sa sjedištem u Siriji.

Gadafi je poruku odaslao u vrijeme kada traje žestoka bitka u njegovom rodnom gradu Sirtu. Napomenuo je kako su uvjeti u zemlji postali nepodnošljivi te je još jednom u pitanje doveo legitimnost Nacionalnog prijelaznog vijeća kao predstavnika naroda.

"Kako su oni dobili svoj legitimitet? Je li ih libijski narod izabrao? Je li ih libijski narod imenovao? Vi koji ih podržavate, spremite se na promjene", poručio je Gadafi.

Istovremeno, bitka za Sirt izgleda ulazi u svoju odlučujuću fazu. BBC javlja kako su jutros  pobunjenici pokrenuli dosad najveću ofenzivu na Gadafijeve lojaliste u Sirtu. "Stotine vozila napreduju prema centru grada s istoka i sa zapada", javlja dopisnik Jonathan Head.

Tisuće civila prošlih su dana napustile grad, ali velik broj njih još uvijek je "zarobljen" u gradu.

Pročitajte više