SKANDAL U AMERICI Demokratska kongresnica se iza Trumpovih leđa sastala s Asadom

Screenshot: youtube/CNN

AMERIČKA kongresnica iz Demokratske stranke Tulsi Gabbard javno je priznala da se susrela sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom pri svom posjetu toj zemlji.

Gabbard, koja u američkom Kongresu predstavlja Havaje,upravo se vratila iz jednotjednog posjeta Siriji, koji je opisala kao "misiju za utvrđivanje činjenica" o ratu koji je opustošio Siriju, prenosi ABC.

S Gabbard išao i kongresnik hrvatskog porijekla Kucinich

U ovoj "misiji" joj se pridružio i bivši kongresnik za Ohio Dennis Kucinich, kandidat lijevog krila Demokratske stranke na izborima 2004. i 2008. i čuveni protivnik američkog intervencionizma.

Gabbard tvrdi da je u sklopu posjeta bila u Damasku, Alepu, ali i u Bejrutu u Libanonu, te da se susrela s predstavnicima režima i opozicije, kao i izbjeglicama i obiteljima pobunjenika.

Kako javlja Politico, posjet je šokirao lidere Kongresa jer ih ova članica kongresnog odbora za oružane snage, kao i onog za vanjske poslove, nije obavijestila o svom putu. Iako Gabbard tvrdi da posjet nije financiran iz proračuna, već od strane privatne udruge, te da je dobila odobrenje Etičkog odbora Kongresa, ovakav tajni diplomatski posjet svejedno je neuobičajen.

Kontroverze su tim veće što se radi o državi čije vlasti i samog predsjednika Asada brojni državnici, eksperti, humanitarne organizacije i Vijeće za ljudska prava UN-a optužuju za teške ratne zločine, uključujući zločin istrjebljenja te za veliku većinu civilnih smrti u ratu koji je dosad ubio procijenjenih pola milijuna ljudi i raselio još desetak milijuna unutar i van zemlje.

 

"Sirijci su me pitali zašto SAD i saveznici  podržavaju ove terorističke skupine"

Kako je objasnila u intervjuu za CNN, u početku se nije namjeravala naći s Asadom, ali kad joj je to ponuđeno, ipak je pristala jer smatra da je dijalog sa sirijskim predsjednikom nužan: "Što god mislili o predsjedniku Asadu, činjenica je da je on predsjednik Sirije. Kako bi imali mirovni sporazum, kako bi imali ikakvu mogućnost održivog mirovnog sporazuma, moramo razgovarati s njim."

Kongresnica s Havaja je u intervjuu dodala da je "predana završetku ovog rata koji je donio toliko patnje sirijskom narodu" te da su je Sirijci pri posjetu pitali "zašto SAD i saveznici  podržavaju ove terorističke skupine koje uništavaju Siriju, kad je al-Kaida napala Ameriku 11.9., ne Sirija."

Naravno, američke vlasti negiraju ovu nedokazanu, ali vrlo raširenu optužbu, te tvrde da pružaju pomoć samo tzv. umjerenim pobunjenicima. No Gabbard tvrdi da su svi pobunjenici teroristi pod vodstvom Islamske države i al-Kaide.

Gabbard se našla i s Trumpom

Gabbard je bila vrlo kritična prema politici predsjednika Barracka Obame u Siriji, optužujući ga da izravno ili neizravno financira i podržava terorističke skupine u toj zemlji. Ipak, Gabbard je i sama glasala za rezoluciju Kongresa 2016. koja osuđuje "ratne zločine i zločine protiv čovječnosti" sirijskog režima.

Iako je Gabbard u kampanji podržavala demokratskog kandidata i deklariranog socijalista Bernieja Sandersa, nedugo nakon izbora našla se s novoizabranim predsjednikom Trumpom, navodno da bi ga odvratila upravo od dubljeg uplitanja u rat u Siriji.

"Osjećala sam da je bitno iskoristiti priliku i naći se s novoizabranim predsjednikom sad prije nego nas ratni bubnjevi u koje neokonzervativci udaraju odvuku u eskalaciju rata za rušenje sirijske vlade", priopćila je Gabbard nakon sastanka.

Trump želi sigurne zone, a njegova veleposlanica optužuje Asada za genocid

A dok je ona bila u posjetu Siriji, predsjednik Trump pripremao je potpuno suprotan potez. U intervjuu za NBC potvrdio je da će narediti Pentagonu i State Departmentu sastavljanje plana za stvaranje "sigurnih zona" u Siriji: "Apsolutno ću učiniti (sic) sigurne zone u Siriji za ljude", ne precizirajući kako ih točno misli "učiniti" i kakav nivo uplitanja u kaotični sirijski rat to podrazumijeva.

Ni nacrt izvršne naredbe koju planira potpisati, a koji je procurio u medije, nije mnogo konkretniji. U njemu se navodi: "Državno tajništvo, zajedno sa Ministarstvom obrane, mora u roku od 90 dana sastaviti plan kojim bi se osigurale sigurne zone u Siriji i obližnjim regijama u kojima bi sirijski državljani izbjegli iz svoje domovine mogli čekati na sigurno zbrinjavanje, bilo povratkom u svoje domove ili potencijalnim odlaskom u treće zemlje", stoji u nacrtu.

Da politika Washingtona prema Damasku bude još kompliciranija, Trumpova veleposlanica za UN Nikki Haley u saslušanju pred Senatom izjavila je kako smatra da akcije sirijskog režima, uz pomoć Rusije, predstavljaju genocid.

Jedno se može zaključiti: američka vanjska politika rijetko je bila ovako proturječna.

Pročitajte više