Dok Venezuela kolabira, predsjednik države glumi DJ-a

Foto: FAH

"VRIJEME je za salsuuu!", pjeva novopečeni DJ na venecuelanskom nacionalnom radiju i dodaje: "Obratite pažnju, ovo je sila sreće". Zatim pušta hit Raya Baretta iz sedamdesetih, Indestructible, i pjeva refren preko trake::"Ne mogu me uništiti..."

DJ je nitko drugi nego Nicholas Maduro, predsjednik Venezuele, koji odnedavno ima svoj radio šou nazvan Hora de la Salsa (španj. sat salse)., izvještava Guardian.

Madurov novi hobi, naravno, nije naišao na razumijevanje njegovih kritičara. Gospodarstvo Venezuele tone, humanitarna kriza izazvana nestašicom hrane i lijekova postaje sve ozbiljnija, a oporba prosvjeduje zbog suspenzije referenduma o Madurovom opozivu. U takvim okolnostima, Madurov šou vide kao neumjestan i promašen.

"Kao orkestar na Titaniku"

"Ovo je kao orkestar na Titaniku", napisao je prikladno jedan komentator na Facebook Live stranici radio-emisije. Ni lider oporbe Henrique Capriles nije štedio Madura: "Ovo je vic. On bi morao imati više poštovanja prema svom narodu."

Maduro vodi šou, koji traje puna četiri sata, utorkom i petkom. Gledatelje video snimke na kraju emisije često počasti i svojim plesnim pokretima, ponekad u paru sa svojom suprugom - "prvim borce", kako je od milja zove - Celijom Flores.

No urednici emisije očito imaju na umu osjetljivost gledatelja koji su možda na rubu gladi, pa redovito izrezuju trenutke kada se muzikalni predsjednik okrepljuje pečenim mesom i kolačima koji su mu servirani u studiju.

Osim što najavljuje pjesme, pjeva i pleše, Maduro u emisiji prima i telefonske pozive, čita poruke podrške, raspravlja o politici, čak i potpisuje državne dokumente. Posebno voli posvećivati pjesme koje pušta predstavnicima oporbe.

Pritom mu je očiti uzor pokojni predsjednik Hugo Chavez koji je imao nedjeljni TV šou Alo, Presidente. Chavez je također volio pjevati u emisiji, a jednom prilikom je snimao u starom centru Caracasa, gdje je uživo nacionalizirao nekretnine.

No to je bilo drugo vrijeme. Venezuela je zarađivala bilijune dolara od nafte, a Chavez je imao drastično višu popularnost u narodu zahvaljujući svom imidžu socijalističkog revolucionara i narodnog zaštitnika.

Madurov rejting se kreće oko 25% a većina anketiranih kaže da bi ga smijenili kad bi imali priliku. Nakon blokiranog referenduma, priliku će imati tek 2018. No čini se da su se Venezuelanci zasitili lijevog populizma koji im je donio jednu krizu za drugom.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.