Dokaze protiv Šeksa, Glavaša, Vekića i Merčepa Srbija je dobila od hrvatskih svjedoka?



"HRVATI otkucali svoje za genocid", naslov je teksta u beogradskim Večernjim novostima, čijem je novinaru Milomir Šalić, bivši sudac Vojnog suda koji je vodio istragu, ispričao kako je najveći broj dokaza protiv Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Ivana Vekarića i Tomislava Merčepa za genocid nad Srbima u Vukovaru dobiven od strane hrvatskih svjedoka.

"Vojno pravosuđe tada je potpuno objektivno utvrđivalo činjenice", kaže Šalić, koji tvrdi da ova optužnica tretira početak rata u Vukovaru, Slavoniji, Baranji i Sremu.

"Tada su Hrvati počeli minirati kuće, objekte i lokale viđenijih Srba u ovim mjestima, odvoditi viđenije građane, direktore većih privrednih subjekata, kao što je, recimo, bio Mladen Mrkić, direktor Vupika, i ubijati ih. Likvidirali su ih na obali Dunava, a tijela većine njih ni do danas nisu pronađena", tvrdi Šalić, danas poznati odvjetnik.

Pokrenuli "akciju čišćenja" srpskog stanovništva, sve znao i Tuđman?

U optužnici na 26 stranica se, prema saznanjima Večernjih novosti, navodi da su Šeks, Vekić, Glavaš i Merčep poticali 40 osoba na izvršenje kaznenih djela genocida i oružane pobune. U optužnici stoji da su se njih četvorica, "kao ovlašteni predsjednici RH i čelni ljudi HDZ-a za Slavoniju", u veljači i ožujku 1991. godine, u Merčepovoj kući i prostorijama Mjesne zajednice Alojzije Stepinac u Borovom naselju zalagali za uništenje srpske nacionalne grupe u Hrvatskoj.


Optužnica ih tereti i da su bili autori "akcije čišćenja", koja je podrazumijevala smjenjivanje Srba sa svih funkcija, zatim zastrašivanje i protjerivanje u Srbiju, a na kraju i likvidaciju. Tvrdi se da je očevid počinjenih zločina obavila i hrvatska policija, a sa svime su navodno bili upoznati i Franjo Tuđman, Franjo Gregurić, Luka Bebić...

Vidićevo pismo u Haagu dokaz protiv Tuđmana?

Večernje novosti tvrde da je ključni dokaz za to pismo Martina Vidića Bilija, koji je 1991. godine bio povjerenik Hrvatske za Vukovar. U tom pismu Vidić navodi da je Merčepovim imenovanjem za sekretara općinskog sekretarijata u Vukovaru došlo do pljačkanja stanova, oduzimanja vozila, nasilnih privođenja na saslušanje i egzekucija.

"Takvim ponašanjem stvorio je u gradu opću psihozu straha među hrvatskim i srpskim građanima što je rezultiralo masovnim bijegom iz grada, totalnom blokadom rada policije...", navodi se u pismu koje je, tvrde Novosti, bilo i jedan od haških dokaza protiv Tuđmana. Bivši je predsjednik nakon ovih događaja u Vukovaru Merčepa povukao u Zagreb, ali ostavio ga je na visokoj poziciji, što je kasnije dovelo i do likvidacija u Pakračkoj poljani i na Zagrebačkom velesajmu.

"Paralelno s ovim dokazima, prikupili smo dokaze o tome kako su naoružavani Hrvati. Pored toga, u optužnici je opisano i na desetine ubojstava Srba iz Vukovara i Borova sela, koji su izvođeni iz kuća i ubijani. Navedeno je kako su Hrvati ubili majku poznatog odbojkaškog reprezentativca Vračarića. Njegov otac je zadobio prostrjelnu ranu u glavu, ali su likvidatori mislili da je ubijen pošto je 12 sati ležao među strijeljanima. Ubijen je i bračni par Janković, devet Srba ispred vrtića u Borovom naselju, zatim jedan novinar čije je tijelo pronađeno nakon sedam-osam godina u grobu nekog Hrvata. Svjedoci Hrvati potvrdili su u istrazi da su optuženi počinili ove strašne zločine", tvrdi Šalić i dodaje kako su smiješne tvrdnje da je vojno pravosuđe prinuđivalo svjedoke da daju iskaz i da su u Srbiji postojali logori.

Pročitajte više