Doktor iz KBC-a Osijek: Teško je, u 24 sata je umrlo 11 ljudi, 9 nije bilo cijepljeno

Screesnhot: HRT

STAGNACIJA brojki novozaraženih traje drugi tjedan zaredom pa se čini da smo prošli vrhunac četvrtog vala. Prema jučerašnjim podacima, u osječkom Kliničkom bolničkom centru i našičkoj Općoj županijskoj bolnici liječi se 139 covid-pozitivnih osoba, od kojih je 26 na respiratoru.

Pritisak na bolnički sustav u Osijeku posljednjih je tjedana u stagnaciji, otkrio je u Studiju 4 prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević sa Zavoda za mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek. No dodao je kako je u posljednja 24 sata 11 osoba preminulo u toj ustanovi.

U 24 sata umrlo 11 ljudi, 9 nije cijepljeno

"Stanje u KBC Osijek je u jednoj stagnaciji. Još uvijek je teško, veliki broj bolesnika dolazi u bolnicu, potrebne su hospitalizacije. Broj se ne povećava unazad nekoliko tjedana i to jeste jedan oblik stagnacije, obećavajući, malo optimističnije možemo gledati na ove brojke. No, nažalost, s druge strane broj umrlih nas rastužuje, po zadnjim podacima - u posljednja 24 sata je 11 osoba preminulo u našoj ustanovi. Naravno da to ne zvuči dobro", rekao je Drenjančević dodavši da od 11 preminulih njih devetero nije bilo cijepljeno.

"To ukazuje na to da je imunost nešto nužno da bismo savladali ovu pandemiju i zaštitili svoje i zdravlje svojih bližnjih, a to možemo postići cijepljenjem", poručio je.

Kaže kako čak dvije trećine onih koji se nalaze u respiracijskom centru nisu cijepljene.

"Brojke, što se tiče naših kapaciteta, posljednjih tjedana su se kretale i do 70-75%, sada je ta brojka ipak nešto niža - oko 60% kapaciteta je zauzeto u covid-odjelima i respiracijskom centru. I dalje prevladavaju bolesnici koji su necijepljeni - čak dvije trećine njih koji se nalaze u respiracijskom centru su osobe koje nisu cijepljene. I nažalost to čini jedan visoki faktor rizika za njih i njihova je budućnost uvijek neizvjesna. Na sreću, i dio bolesnika se izliječi zahvaljujući zalaganju zdravstvenih radnika", istaknuo je prof. Drenjančević.

Rekao je kako zdravstvenih radnika nikada nije dovoljno.

"Mi nastojimo od početka pandemije zadržati kapacitete za liječenje svih bolesnika, pa tako i u ovom zadnjem valu. Naše najgore iskustvo je bilo prošle godine u studenom i prosincu. Naravno, tada je bilo i manje imunih osoba u populaciji. Zdravstvenih radnika nikada nije dovoljno, ako ćemo iskreno, ovisi kako si koji standard postavimo. Mi s ovim postojećim kapacitetima se uspješno nosimo s ovim i nastojimo i dalje zadržati kapacitete za liječenje svih drugih bolesnika i bolesti. U krajnjem slučaju mnoge druge ozbiljne bolesti su i dalje prisutne u populaciji i njih moramo liječiti. Moramo brinuti o svima. Svakako bi bilo bolje da imamo više zaposlenika, s tim ne možete pretjerati", kaže.

U respiracijskom centru 25 pacijenata

Naglasio je kako u KBC-u Osijek nastoje da zbog brige o covid-pacijentima ne dođe do otkazivanja redovitih djelatnosti.


"Mi to nastojimo izbjeći i želimo zadržati u punom opsegu svoj rad i djelatnosti. Naravno da postoje dani kada neke stvari nisu moguće za ispuniti, ali to je iznimno rijetko. Kapaciteti za hitne slučajeve su očuvani, to se mora imati očuvano i tu nema kompromisa", poručio je prof. Drenjančević.

Kaže kako je trenutno u respiracijskom centru 25 pacijenata.

"Trenutno 22 osobe preživljavaju uz pomoć mehaničke ventilacije, a u respiracijskom centru se nalazi ukupno 25 pacijenata, neki od njih su na suplementaciji kisikom drugim metodama. Više od dvije trećine njih su necijepljene osobe. Činjenica jeste da je dio pacijenata tu unatoč cijepljenju, njihova je imunost savladana, nažalost nakon pet-šest mjeseci ta imunost više nije onako učinkovita kao što je to bilo neposredno nakon cijepljenja. Na to su ukazala istraživanja nekih zemalja koja su provela masovno cijepljenje, npr. Izraela i Danske, i ukazuju da je potrebna tzv. booster doza", objasnio je.

O omikronu

Osvrnuo se i na pojavu novih sojeva koronavirusa.

"Pojave novih sojeva su očekivana pojava, da ne bi bilo nekog iznenađenja oko toga, to je evolucija samoga virusa. Svaki patogen želi izbjeći ono što ga sprječava u njegovom daljnjem širenju i razmnožavanju", kaže.


Ističe kako je testiranje jedna od temeljnih mjera kako se obračunati sa širenjem virusa.

"Sve epidemiološke mjere počivanju na otkrivanju novozaraženih i njihovih kontakata. To je jedna nužna stvar. Mikrobiologija je u samim temeljima medicinskih znanosti od samih početaka. Najvažnija otkrića medicine započinju s razvojem mikrobiologije kao temeljem medicinske djelatnosti. Naši kapaciteti za testiranje su za sada zadovoljavajući", rekao je. 

Kaže kako je teško prognozirati što donosi novi soj koronavirusa - omikron.

"To ćemo tek vidjeti. To je teško prognozirati. Novi sojevi dolaze, pa tako i ovaj novi. Vidjet ćemo da li njegove promjene zaista utječu na njegovo širenje i patogenost. Za sada dostupni podaci ne upućuju na to", rekao je prof. Drenjančević.

Pročitajte više