KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Doktor Vagić: U Areni je sala za reanimaciju jer se zaraženi brzo urušavaju

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

SUTRA tijekom prijepodneva u zagrebačkoj Areni očekuju se prvi pacijenti s covidom. Jutros su u Dobro jutro, Hrvatska gostovali ravnatelj Vinogradske Mario Zovak i koordinator Arene Davor Vagić.

Koordinator Arene doktor Davor Vagić poručuje da nema potrebe za panikom te da je Arena bila planirana, ali da se mora i dalje biti odgovoran.

"Zahvaljujem se građanima koji su odgovorni cijelo vrijeme, a one koji nisu pozivam da postanu", poručuje Vagić.

Ravnatelj Vinogradske Mario Zovak jutros je ispred Arene kazao kako je sve u Areni spremno te da pozdravlja odluku vlade i Stožera o aktiviranju Arene jer je potrebno smanjiti pritisak na bolničke sustave jer je broj zaraženih i hospitaliziranih sve veći.

"Bolnički kapaciteti moraju zbrinuti i sve oni koji nisu zaraženi, moramo sačuvati mjesta i za njih i pružiti im njegu kakvu trebaju dobiti. Moraju se sačuvati bolnički kapaciteti, a nedostaje nam ustanova u smislu oporavka za lakše pacijente s covidom", rekao je Zovak.

"Sve je spremno"

Koordinator doktor Vagić rekao je kako je sve spremno i dezinficirano i da su samo čekali odluku vlade.

Što pacijente čeka u Areni?

"Osim osnovnih stvari imamo boce s kisikom, laboratorij u kojemu možemo napraviti krvnu sliku. Imamo radiološku opremu za napraviti rendgen i snimiti pluća, imamo i salu za reanimaciju. Nemamo respiratore jer Arena nije zamišljena da tu budu teži bolesnici, ali znamo da se pacijenti s covidom vrlo brzo urušavaju i zato moramo imati salu za reanimaciju jer moramo biti oprezni i spremni vrlo brzo intubirati pacijenta. Kada intubiramo nekoga kome se stanje pogoršalo, bit će prevezen u neku od zagrebačkih bolnica", opisao je Vagić.

"Što se tiče medicinskog osoblja, uspjeli smo se organizirati, na 100 kreveta ćemo imati 18 liječnika, 3 iz MORH-a i 15 iz Vinogradske i 50-ak medicinskih sestara, dio iz Vinogradske i dio iz drugih bolnica", rekao je Vagić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više