Doktorica priznala policiji: Mirjana Pukanić naredbom Centra za socijalnu skrb završila u ludnici

ŠTO GOD državna tajnica Dorica Nikolić govorila o tome, Centar za socijalnu skrb Črnomerec je bio upleten u privođenje Mirjane Pukanić u umobolnicu Vrapče iako tehnički nije smio uopće imati mišljenje o nečijem mentalnom zdravlju jer - nisu liječnici. Jasna Lulić, doktorica opće prakse koja je jedna od tri osobe koja je okrenula broj policije kako bi se Mirjanu udaljilo iz slobodnog svijeta, prema pisanju Jutarnjeg lista, u svom iskazu policiji kaže da ju je na nalog o hospitalizaciji nagovorilo dvoje djelatnika Centra za socijalnu skrb Črnomerec.

"Dr. Lulić je rekla da su joj djelatnice Centra 3. travnja došle u ordinaciju i tražile da pokrene proceduru prisilnog smještaja M. Pukanić u bolnicu. Pritom je priznala da Mirjanu Pukanić taj dan uopće nije vidjela", piše list.

Drugi poziv dolazio je od strane Hitne pomoći, a treći dakle - ponovno iz Centra za socijalnu skrb. Centralna osoba zagrebačke socijalne skrbi je Zvonimir Šostar, kako se sam izjašnjava, prijatelj Ive Pukanića i ravnatelja Vrapča Vlade Jukića, šefica Hitne pomoći je Slobodanka Keleuva, susjeda iz zgrade i draga prijateljica Sine Karli, glavne urednice Nacionala i Pukanićeve ljubavnice, makar tako tvrde njihovi bivši ili uskoro bivši supružnici - Mirjana Pukanić i Dubravko Šmigmator.

Što je prema ovome krivo napravila Lulić?

Jasna Lulić, kao prvo, primila je naredbu od Centra koji takvo što ne može procjenjivati duševno stanje. Time je prekršila Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, kako kaže pravnica Zlata Đurđević za isti dnevni list. Izdala je uputnicu za bolnicu koja nije valjana, jer je napisana bez pregleda i pisanog obrazloženja zašto misli da je Mirjana Pukanić opasna za sebe i druge i da ju stoga protiv njene volje treba staviti u ustanovu. Lulić je liječnica koja je sve to napravila, a na kraju se nije pojavila na mjestu događaja kada su ju odvodili, nego je naknadno, tek nakon dolaska policije, poslana doktorica Dunja Tomljenović - kojoj je nadređena Keleuva. Ona, kao ni Lulić, nije psihijatrica.

Postala opasna tek na novinskoj konferenciji

Prema navodima tjednika Feral Tribune, psihijatrijska anamneza Mirjane Pukanić ne spominje agresivnost prema sebi i drugima. U trenutku kada je nasilno odvedena, mirno je razgovarala sa novinarima. Odakle im da će nasrnuti?



Centar za socijalnu skrb prvi put u stan obitelji Pukanić ušao je u listopadu 2007. kada je M. Pukanić pozvala policiju tvrdeći da je suprug zlostavlja, a Centar je obavijestila i pozvala policija.  Njihovoj je kćeri tada, navodi Jutarnji, određena psihologinja na koju je navodno dobro reagirala, pa joj se obratila i 2. travnja. Iz dokumentacije proizlazi da je djevojčica nazvala psihologinju i požalila joj se da je majka u krizi, da nekontrolirano govori i iznosi pogrde na račun oca, navodi list. Taj dan, očito nije bila opasna i primorana na hospitalizaciju, nego dan kasnije kada je pozvala novinare.

Što je krivo napravio Centar za socijalnu skrb?

Centar za socijalnu skrb je prema napisima Jutarnjeg lista prekoračio ovlasti. Njegova je uloga u slučajevima obiteljskog nasilja, a to ističe i sama Dorica Nikolić, isključivo zaštita djeteta pa onda zlostavljane žene. Postavljanje psihijatrijskih dijagnoza, dakle, nije. Zvanje policije da se osoba smjesti na psihijatriju, dakle, također nije.

Nada Ptaček, šefica Centra za socijalnu skrb na Črnomercu tvrdi Centar nije prekoračio ovlasti, a angažiranje dr. Lulić naziva “uobičajenom procedurom”. Negira da je osoba iz Centra zvala policiju i tražila hospitalizaciju iako o tome postoje dokazi, navodi Jutarnji list.

U svim djelićima ove slagalice ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović ne vidi ama baš ništa sporno, kao ni njegova državna tajnica.

A.B.
Foto: I.L., S.G.F.

Pročitajte više